Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συμφωνεί ο ESPO με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΤΕΝ-Τ

espo 000

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για τον καθορισμό των νέων κατευθυντήριων γραμμών για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T). Η πρόταση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, εξαίρει τη σημασία της θαλάσσιας διάστασης και του ρόλου των λιμένων στο πλαίσιο της πολιτικής TEN-T της Ευρώπης. Ορίζει τους θαλάσσιους λιμένες ως σημεία εισόδου και εξόδου για τις χερσαίες υποδομές του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και, για πρώτη φορά, αναγνωρίζει ρητά τον ρόλο τους ως διασυνοριακών πολυτροπικών κόμβων που χρησιμεύουν όχι μόνο ως κόμβοι μεταφορών, αλλά και ως πύλες για το εμπόριο, τους βιομηχανικούς συστάδες και τους ενεργειακούς κόμβους.
Όπως επισημαίνει ο ESPO ενώ εξασφαλίζει τη σταθερότητα του τρέχοντος δικτύου, η πρόταση καταφέρνει να προσθέσει ορισμένες σημαντικές ελλείπουσες συνδέσεις και κόμβους στο δίκτυο. Οι ευρωπαϊκοί λιμένες χαιρετίζουν ιδιαίτερα τη συμπερίληψη όλων των θαλάσσιων συνδέσεων στη διάσταση του Ευρωπαϊκού Θαλάσσιου Χώρου (πρώην Θαλάσσιοι Αυτοκινητόδρομοι). Ενισχύοντας τις θαλάσσιες συνδέσεις με την Ιρλανδία και επεκτείνοντας έναν διάδρομο στα Δυτικά Βαλκάνια, η πρόταση αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες ανάγκες συνδεσιμότητας της Ευρώπης. Η ευθυγράμμιση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών και των διαδρόμων ΔΕΔ-Μ αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα προόδου.
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί θαλάσσιοι λιμένες χαιρετίζουν τη νέα εστίαση στην ανθεκτικότητα του δικτύου. Όχι μόνο η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή διαδραματίζει καίριο ρόλο για να καταστούν οι λιμενικές υποδομές ανθεκτικές στο μέλλον, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι γραμμές εκτροπής στην ενδοχώρα αποτελούν επίσης βασική προτεραιότητα των λιμένων. Ως υποδομές ζωτικής σημασίας, οι λιμένες της Ευρώπης σημειώνουν επίσης με ενδιαφέρον τις διάφορες προτάσεις για την ενίσχυση των εργαλείων για την αξιολόγηση τυχόν κινδύνων για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη.
Σε μια πιο κρίσιμη σημείωση, ο ESPO εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι αγωγοί δεν έχουν θεωρηθεί μέρος της ευρωπαϊκής υποδομής μεταφορών. Οι αγωγοί θα διαδραματίζουν ολοένα και περισσότερο ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή του θεματολογίου της Ευρώπης για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και θα αποτελέσουν απαραίτητο μέσο μεταφοράς για νέες ενέργειες.
"Με βάση μια πρώτη ανάγνωση της πρότασης, θα θέλαμε να συγχαρούμε την Επιτροπή για την πρόταση αυτή, η οποία αναγνωρίζει και αντικατοπτρίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι θαλάσσιοι λιμένες στο δίκτυο μεταφορών της Ευρώπης. Ο ESPO και τα μέλη της ήταν πάντα ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πολιτικής TEN-T και η παρούσα πρόταση δίνει στη θαλάσσια διάσταση του TEN-T τη θέση που του αξίζει ως αναπόσπαστο και εξίσου σημαντικό τμήμα της υποδομής μεταφορών της Ευρώπης, με τους θαλάσσιους λιμένες ως συνδετικά σημεία», ανέφερε η Γενική Γραμματέας του ESPO, Isabelle Ryckbost, σε ένα πρώτο σχολιασμό της πρότασης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter