Τετ05012024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Πράσινος» οδηγός από τον ESPO

0Green guide

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Συνεδρίου ESPO Regatta 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων Θάλασσας (ESPO) παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του προσεχούς Πράσινου Οδηγού για το 2021. Ο οδηγός έρχεται καθώς οι λιμένες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες προσπάθειες οικολογικού προσανατολισμού και παρέχει πρακτική καθοδήγηση και συμβουλές για τους λιμένες που συμμετέχουν στον οικολογικό προσανατολισμό των δραστηριοτήτων τους, ενώ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι λιμενικές αρχές μπορούν να συμβάλουν στη διευκόλυνση του οικολογικού προσανατολισμού στην ευρύτερη λιμενική περιοχή και στην τοπική κοινότητα.
Από το 1993, η ESPO αποτελεί κινητήρια δύναμη για σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ο περιβαλλοντικός κώδικας πρακτικής espo (1994) ήταν το πρώτο επίσημο έγγραφο πολιτικής ESPO και το πρώτο επίτευγμα του οργανισμού. Στη συνέχεια, ο Κώδικας επικαιροποιήθηκε το 2003 και το 2012, με την τελευταία ενημέρωση να δημοσιεύεται μέχρι το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.
Η ανάπτυξη του Πράσινου Οδηγού, σε συνδυασμό με τις εργασίες από τη βάση προς την έξοδο που πραγματοποιούνται στο Δίκτυο EcoPorts, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών της ESPO να βοηθήσει τα μέλη της να διακριθούν περαιτέρω στην περιβαλλοντική διαχείριση και απόδοση.
Η Γενική Γραμματέας του ESPO Isabelle Ryckbost σχολίασε:«Τα λιμάνια στην Ευρώπη έχουν όλα τον οικολογικό τους χώρο στην κορυφή της ατζέντας τους, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, την αγορά που εξυπηρετούν, τη γεωγραφική τους κατάσταση ή τη διακυβέρνησή τους. Κατά την τελευταία δεκαετία τόσο οι λιμένες όσο και το περιβαλλοντικό πλαίσιο έχουν αλλάξει. Με αυτόν τον Πράσινο Οδηγό για το 2021 ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις αλλαγές και στοχεύουμε να καθοδηγήσουμε τους λιμένες στο ταξίδι τους προς ένα πιο πράσινο μέλλον, το καθένα με τον ρυθμό και τα εργαλεία του, αλλά όλα με το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας. Οι λιμένες της Ευρώπης θέλουν να συμβάλουν σε μια χωρίς ανθρακούχες σαρκασμό και βιώσιμη ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, τόσο με τον μετριασμό των εξωτερικών παραγόντων όσο και με την ενεργό προσφορά λύσεων για την ευρύτερη οικονομία και το περιβάλλον.»
Οι λιμένες θα καλούνται όλο και περισσότερο να αντιμετωπίσουν άγνωστα και νέα ζητήματα στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Η ανταλλαγή εμπειριών, ο εντοπισμός ορθών πρακτικών και η μάθηση μεταξύ τους είναι πιο σημαντική για τους λιμένες από ποτέ. Ο Πράσινος Οδηγός ESPO 2021 δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και παρέχει ένα εγχειρίδιο που αναπτύχθηκε από τους λιμένες, για τους λιμένες προς ένα πράσινο μέλλον.
Ακόμη και αν ο κύριος και πρωταρχικός στόχος του Πράσινου Οδηγού είναι να βοηθήσει τις λιμενικές αρχές της Ευρώπης στην υλοποίηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών τους θεματολογίων και φιλοδοξιών, ο οδηγός παρέχει επίσης στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στις τοπικές κοινότητες και στα ενδιαφερόμενα μέρη μοναδική εικόνα των φιλοδοξιών των λιμένων. Εκτός από τον οδηγό, έχει αναπτυχθεί και είναι διαθέσιμη εδώ μια ειδική βάση δεδομένων με ορθές πράσινες πρακτικές στους ευρωπαϊκούς λιμένες.

Σχολιάζοντας τη βάση δεδομένων πράσινων ορθών πρακτικών, ο σύμβουλος πολιτικής του ESPO Valter Selén δήλωσε: «Μαζί με την αφοσιωμένη συμμετοχή μας, έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 60 ορθές πρακτικές από τις λιμενικές αρχές σε μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων, προσθέτοντας ένα νέο στοιχείο στον Πράσινο Οδηγό ESPO. Η βάση δεδομένων καταδεικνύει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες οικολογικού οικολογικού πρασίνου που αναλαμβάνουν οι λιμενικές αρχές και παρέχει ένα άλλο εργαλείο με το οποίο οι λιμένες μπορούν να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν περαιτέρω προσπάθειες οικολογικού πρασίνου μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών.»

Ο πράσινος οδηγός ESPO χωρίζεται σε τρία μέρη.

Το μέρος Ι εξηγεί την προσέγγιση του πράσινου οδηγού ESPO για το 2021, περιγράφοντας τις αρμοδιότητες των λιμενικών αρχών και το πεδίο των δραστηριοτήτων οικολογικού προσανατολισμού. Η κατανόηση της διακυβέρνησης και της ικανότητας των φορέων διαχείρισης λιμένων είναι ουσιαστικής σημασίας για τους λιμένες κατά την προετοιμασία της πορείας τους προς ένα πράσινο μέλλον και κατά την αξιολόγηση των εργαλείων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Βοηθά επίσης άλλους ενδιαφερόμενους φορείς λιμένων και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν καλύτερα το οικολογικό μονοπάτι του λιμένα.
Το μέρος II παρέχει ένα "εγχειρίδιο" για τον οικολογικό χώρο των λιμένων. Ο πράσινος οδηγός ESPO για το 2021 περιγράφει ένα κοινό όραμα του ρόλου των λιμενικών αρχών στη συμβολή τους σε ένα ευρωπαϊκό πράσινο μέλλον. Προτείνει φιλοδοξίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι λιμενικές αρχές θα προχωρήσουν προς τα εμπρός έως το 2050 και μετά, αφήνοντας σε κάθε λιμενική αρχή να καθορίσει, μέσω του οδικού χάρτη τους, τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων τους. Το μέρος II προσδιορίζει μια σειρά εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι λιμενικές αρχές. Τέλος, ο παρών οδηγός συνοδεύεται από μια εκτενή ειδική βάση δεδομένων για τις πράσινες πρακτικές που παρέχονται από τους ευρωπαϊκούς λιμένες.
Το τρίτο μέρος παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι λιμένες δεν συμμετέχουν μόνο στον μετριασμό της ρύπανσης, αλλά και προσπαθούν να συμβάλουν θετικά στον οικολογικό χώρο της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενεργώντας ως σημαντικός εταίρος για την επίτευξη της ενεργειακής και πράσινης μετάβασης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter