Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αντιδράσεις για την απόβαση Δήμων σε ζώνες των λιμανιών

1471800 olp 930 1

Την ίδια στιγμή που αναζητείται μοντέλο για την αναβάθμιση/αξιοποίηση των δέκα μεγαλύτερων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας. η κυβέρνηση παραχωρεί κομμάτι – κομμάτι τις χερσαίες ζώνες. Τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν περιοδείες της διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που ελέγχει το 100% των μετοχών των οργανισμών λιμένων Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας με υποσχέσεις για παραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης στους τοπικούς δήμους.

Τώρα τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Ναυτιλίας η ηγεσία του οποίου μας ενημέρωσε προχθές για «τη βούληση της κυβέρνησης να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χώροι των χερσαίων ζωνών από όλα τα λιμάνια, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται ή δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για λιμενικές δραστηριότητες».

Οσοι αντιδρούν στο σχέδιο υποστηρίζουν πως ο τεμαχισμός της περιουσίας των λιμανιών, με το επιχείρημα πως δεν χρησιμοποιείται για λιμενική δραστηριότητα, εμποδίζει κάθε σχέδιο αξιοποίησης. Η άλλη πλευρά επισημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζονται διαμάχες δεκαετιών μεταξύ δημοτικής αρχής και οργανισμού λιμένα για τη χερσαία ζώνη που πρέπει να επιλυθούν ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η αξιοποίηση.

«Γιατί οι διεκδικήσεις πρέπει να επιλύονται με παραχώρηση περιουσίας στους δήμους;» αναρωτιούνται όσοι θεωρούν ψηφοθηρική την πρακτική των παραχωρήσεων, χωρίς σχέδιο. «Μπορεί οι συγκεκριμένες εκτάσεις να μην αξιοποιηθούν για λιμενικές δραστηριότητες, αλλά είναι πιθανώς απαραίτητες κατά την κατάρτιση του ολοκληρωμένου σχεδίου παραχώρησης ενός λιμανιού» εξηγούν.

Την Δευτέρα, πάντως, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοίνωσε τη σύσταση «ευέλικτης επιτροπής» η οποία «θα τρέξει το πρόγραμμα» παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας στον τοπικό δήμο.

Μάλιστα ο κ. Κουρουμπλής «ζήτησε η πρόταση της Επιτροπής για το ποιοι χώροι θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες να είναι έτοιμη σε ένα μήνα, ώστε το Υπουργείο να αναλάβει στη συνέχεια να προωθήσει τις σχετικές αποφάσεις».

Με πρωτοβουλία του υπουργείου «είναι σε πλήρη εξέλιξη η απόδοση χερσαίων χώρων του λιμένα Πάτρας, ενώ ήδη άρχισε η ίδια διαδικασία και για την Ηγουμενίτσα» ενώ «πρόθεση είναι να συνεχιστεί η διαδικασία απόδοσης χερσαίων χώρων και σε άλλα λιμάνια της χώρας».

Το υπουργείο Ναυτιλίας στην ουσία στηρίζεται στις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει τον τελευταίο χρόνο ο τέως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας (σήμερα υφυπουργός Οικονομίας) ο οποίος είχε πραγματοποιήσει και σχετική περιοδεία ανά την Ελλάδα. Ο κ. Πιτσιόρλας είχε, μάλιστα, ανακοινώσει την παραχώρηση τμημάτων της χερσαίας ζώνης και για άλλα λιμάνια όπως της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, κλπ.

Τότε είχε υποστηριχθεί πως «το ΤΑΙΠΕΔ προτάσσει και την αναζήτηση των μοντέλων εκείνων που θα επιτρέψουν να βελτιωθεί περαιτέρω η συνεισφορά των λιμανιών στις τοπικές και την εθνική οικονομία αλλά και η άρση των όποιων αγκυλώσεων υπονομεύουν την ανάπτυξή τόσο των δήμων όσο και των λιμανιών».

 

 

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter