Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνέχεια κινητοποιήσεων σε ΟΛΠ-ΟΛΘ από ΟΦΕ και ΟΜΥΛΕ (UPD)

OMYLEE

Μετά την ανακοίνωση της ΟΦΕ για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και των αποχών από υπερωριακές εργασίες νωρίτερα απόψε και η ΟΜΥΛΕ με ανακοίνωσή της κατέστησε σαφές ότι συνεχίζει μέχρι και την προσεχή Τρίτη. Στην ανακοίνωση της η ΟΜΥΛΕ επιρρίπτει ευθύνες για το άγονο των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας ότι σε συγκεκριμένα αιτήματα η « Κυβέρνηση αντέταξε ασαφείς και γενικόλογες απόψεις, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να μετουσιώσει σε πράξη αυτά που αναγνώριζε ως δίκαια αιτήματα».
Υπό το βάρος των εξελίξεων πλέον εικάζεται ότι θα ενταθούν οι πιέσεις τόσο των παραγωγικών τάξεων όσο και των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων για λήψη μέτρων από τα συναρμόδια υπουργεία, το ΤΑΙΠΕΔ και τις διοικήσεις των δύο λιμένων ενώ θεωρείται σίγουρο ότι οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα «βιώσουν» στιγμές ταλαιπωρίας στο λιμάνι του Πειραιά.
Στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Συμπληρώθηκαν σήμερα είκοσι δύο (22) ημέρες ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ των εργαζομένων στα Λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ενός ΑΓΩΝΑ που ανέδειξε την ΕΝΟΤΗΤΑ και την ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ των εργαζομένων να υπερασπιστούν με κάθε θυσία και με κάθε τίμημα τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Από την αρχή αυτού του ΑΓΩΝΑ και επί τρείς μήνες διαβούλευσης με την Κυβέρνηση διατυπώσαμε καθαρές απόψεις και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Αντ’ αυτών η Κυβέρνηση αντέταξε ασαφείς και γενικόλογες απόψεις, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να μετουσιώσει σε πράξη αυτά που αναγνώριζε ως δίκαια αιτήματά μας.
Με αναντιστοιχία λόγων και έργων, η Κυβέρνηση, μετέθετε από μέρα σε μέρα τις απαντήσεις της και τις αποφάσεις της εμπαίζοντας προκλητικά τους εργαζόμενους.
Από την πλευρά μας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα υποστείλουμε την σημαία του ΑΓΩΝΑ. Το δικαίωμα της εργασίας μας θα το υπερασπιστούμε μέχρις εσχάτων.
Αναμένουμε, έστω και τώρα, η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις γενικόλογες αναφορές και τις κωλυσιεργίες και να δώσει λύση, που δεν είναι άλλη, από την θεσμοθέτηση της εργασιακής συνέχειας, με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις.
Συνεχίζουμε, στα πλαίσια των αρχικών μας αποφάσεων, 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ για την Παρασκευή 17/6 και την Τρίτη 21/6, καθώς και αποχή από εργασία Σαββάτου Κυριακής και της Αργίας του Αγίου Πνεύματος».

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΟΦΕ- εν αναμονεί η ΟΜΥΛΕ (UPD)

Συνεχίζει μέχρι και την Τρίτη 21 τρέχοντος τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος η οποία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο και για αποχή από υπερωριακή απασχόληση το τριήμερο από 18 τρέχοντος έως και 20 τρέχοντος δηλαδή του τριημέρου που αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά μεγάλος αριθμός κρουαζιερόπλοιων.

Στο μεταξύ μετά την λήξη της «κατάληψης» των γραφείων του ΟΛΠ από την ΟΜΥΛΕ αναμένεται και δική της ανακοίνωση για την συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων και της μορφής τους με βάση τις προ ωρών δηλώσεις του προέδρου του δ.σ. της Γ. Γεωργακόπουλου.

Εικάζεται ότι οι επόμενες ώρες θα κρίνουν τις εξελίξεις καθώς όπως έχει αναφερθεί τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν εναγωνίως τρόπο να ικανοποιήσουν στο μέτρο του δυνατού τις απαιτήσεις των λιμενεργατών και να αποσοβήσουν μεγαλύτερες ζημιές στα δύο λιμάνια την ώρα που χρήστες και παραγωγικές τάξεις ασκούν πιέσεις ακόμη και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

 

 

Δημόσιο VS Δημόσιου με "θεατή" το Δημόσιο-Έληξε η κατάληψη του ΟΛΠ

 

"Έληξε" νωρίτερα το μεσημέρι η κατάληψη των εργαζομένων στον ΟΛΠ, οι οποίοι , ως γνωστόν, ζητούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πριν αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά η  Cosco.

Ωστόσο μέχρι προ ολίγου οι εργαζόμενοι παρέμεναν στα γραφεία του Οργανισμού.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, χαρακτήρισε εμπαιγμό την κατάσταση όπως εξελίσσεται καθώς δημιουργούνται μεγαλύτερες όπως ανέφερε ανησυχίες στους εργαζόμενους προειδοποιώντας με νέες μορφές κινητοποιήσεων που θα είναι πιο δυναμικές οι οποίες θα επηρεάσουν όλη την τοπική κοινωνία του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση εντός της ημέρας με εκπροσώπων των εργαζομένων.

Στο μεταξύ αποτίμηση της ζημίας στην οικονομία επιχειρούσαν νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στελέχη των παραγωγικών τάξεων και των χρηστών από τις κινητοποιήσεις σε ΟΛΠ και ΟΛΘ σχολιάζοντας μάλιστα με «περιπαικτική διάθεση» το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις στρέφονται ουσιαστικά κατά των καλώς εννοούμενων συμφερόντων του Δημοσίου και των εσόδων του.

Στις συζητήσεις που διεξάγονται, όπου μετ επιτάσεως τονίζεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να βρουν διέξοδο, δεδομένου ότι η μέχρι τούδε στάση των συνδικαλιστικών φορέων των λιμενεργατών είναι τουλάχιστον άτεγκτη οδηγώντας τις μέχρι τούδε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο.

Είναι προφανές, σημείωναν, ότι ο αποκλεισμός των υπηρεσιών του λιμένα είχε στόχο την «αποστολή μηνύματος» προς πάσα κατεύθυνση καθώς είναι γνωστό ότι θα επερχόταν αρρυθμία σε γραφειοκρατικές κατά κύριο λόγο διαδικασίες μείζονος όμως σημασίας για τους λειτουργίες του λιμανιού. Με τα κρουαζιερόπλοια να βρίσκονται σε ρότα προς τον Πειραιά το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποια θα είναι η μορφή των κινητοποιήσεων που θα επιλέξουν. Όπως ανέφεραν στελέχη των παραγωγικών τάξεων και των χρηστών η ζημία που έχει καταγραφεί είναι υπολογίσιμη για την κρουαζιέρα και το car terminal.

Η ζημία του οποίου έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα για τα έσοδα του κράτους από τους εκτελωνισμούς και τις tranzit διελεύσεις αλλά και για τον κοινό καταναλωτή στον οποίο θα μετακυλήσουν οι επιπρόσθετες χρεώσεις για το «αυτοκινητάκι του» που κινδυνεύει να εκφορτωθεί στην Τουρκία, Ιταλία, Βουλγαρία και Αλβανία για να φτάσει οδικώς... στις αντιπροσωπίες.

Οι εικόνες με τα πληρώματα να κουβαλάνε βαλίτσες και επιβάτες κρουαζιερόπλοιων να σέρνουν τα «μπαγκάζια τους» του προηγούμενου Σαββατοκύριακου μπορεί να μην ανέστειλαν επί της ουσίας τις διαδικασίες που εξελίσσονται στους κατάπλους και απόπλους των κρουαζιερόπλοιων, ούτε να αναστείλουν αυτές που είναι προγραμματισμένες στο επικείμενο, ωστόσο έδωσαν με τον καλύτερο τρόπο την τελευταία «γεύση και επίγευση» από την ελληνική πραγματικότητα.

Εδώ και αρκετές ημέρες με κραυγαλέα την χθεσινοβραδινά γεγονότα στην Θεσσαλονίκη παραγωγικές τάξεις και χρήστες, που γνωρίζουν «από μέσα» το όλο ζήτημα ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα δώσει λύση πριν η ζημία-βλάβη για την οικονομία καταστεί ανήκεστος. Και το ερώτημα που τις βασανίζει είναι πότε θα γίνει αυτό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter