Κυρ05192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΟΛΠ-ΟΛΘ: «Μπρος» οι απεργίες , «πίσω» οι επενδύσεις

olp2 e1452860454382

Συνεχίζουν τις κυλιόμενες κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και ΟΛΘ μετά την άκαρπη, όπως αναμενόταν, συνάντηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων με τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς αυτά υλοποιούν την κυβερνητική γραμμή για τις αποκρατικοποιήσεις. Οι συνδικαλιστικοί φορείς σε ανακοίνωσή τους, με την οποία ανακοινώνουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι αυτή αρκέστηκε σε αναγγελία νέας κοινής δήλωσης των Υπουργών Εργασίας και Ναυτιλίας περί αναγκαιότητας της διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων σημειώνοντας ότι τα αυτονόητα δεν αρκούν για να επαναλάβουν ότι απαιτούνται νομοθετικές πράξεις.

Κοινή ανακοίνωση

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων και της αναζήτησης λύσεων μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι Υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Θοδωρής Δρίτσας έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

"Υπό το φως των εξελίξεων και αξιολογώντας τα αιτήματα/ανησυχίες των εργαζομένων στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης δηλώνουμε ότι σταθερή βούληση και επιδίωξη των συναρμοδίων Υπουργών και της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση των σταθερών και ασφαλών σχέσεων εργασίας στον Ο.Λ.Π και στον Ο.Λ.Θ στο "νέο περιβάλλον", με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η προσπάθεια για την εξασφάλιση σταθερών εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων θα συνεχιστεί.

Θεωρούμε ότι η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, εκτός από πράξη δικαιοσύνης, αποτελεί στέρεο έδαφος για την αναπτυξιακή πορεία των δύο λιμανιών και προς αυτή την κατεύθυνση είναι σκόπιμο και χρήσιμο να βοηθήσουν οι πάντες".

Να σημειωθεί- υπενθυμιστεί ότι η κυβέρνηση διατηρεί ενεργό το σχεδιασμό της κινητικότητας στο Δημόσιο και εκείνης των μετατάξεων που εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι δεν έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων κατά τη χθεσινή συνάντηση.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς στην ίδια επίσης ανακοίνωση βάλουν και κατά του ΤΑΙΠΕΔ καταγγέλλοντας ότι « με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, προχωράει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, με σκοπό να νομιμοποιήσει την Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου, όπως και την τροποποίηση του Καταστατικού».

Στο σημείο αυτό οι συνδικαλιστικοί φορείς αναφέρονται σε εξώδικό τους με το οποίο ζητούν να μην προχωρήσει η διαδικασία παραθέτοντας από την πλευρά τους σειρά εκκρεμοτήτων.

Εξ άλλου και κατά πάσα πιθανότητα λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων η κατασκευή της προβλήτας πετρελαιοειδών, δίπλα στην Π3, κατά πληροφορίες φαίνεται ότι καθυστερεί καθώς και με δεδομένο ότι τα σχέδια έχουν εγκριθεί εδώ και πάνω από μήνα απομένει η υπογραφή από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για να προχωρήσουν. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται ιδιάζουσας σημασίας καθώς προσδίδει στο λιμάνι ένα επιπρόσθετο «άσσο» στο παιχνίδι του ανταγωνισμού αποτελώντας μία επένδυση για την οποία είχε γίνει πολύς λόγος στις συζητήσεις περί την σύμβαση παραχώρησης.

Τέλος «άλυτο» φαίνεται να εξακολουθεί το θέμα της απομάκρυνσης από το λιμάνι προς τις δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών παράς τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες των συναρμόδιων φορέων και υπουργείων γεγονός που διατηρεί τον προβληματισμό τόσο στις παραγωγικές τάξεις του Πειραιά όσο και στους χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων για τις «πιθανές» επιπτώσεις για την εικόνα του πρώτου λιμανιού της χώρας κατά την θερινή-τουριστική περίοδο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter