Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΟΛΘ: Τα σημεία που προβληματίζουν τους υποψήφιους αγοραστές

olth 999225

Δύο σημεία της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΘ, φαίνεται πως σε πρώτη ανάγνωση προβληματίζουν τους ενδιαφερόμενους για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και υποψήφιους αγοραστές του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΘ Α.Ε. Όπως είναι γνωστό, τη Δευτέρα, αναρτήθηκε στο virtual data room το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης, διαθέσιμο πλέον στους υποψήφιους αγοραστές για διευκρινιστικές ερωτήσεις και σχόλια.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται η Voria.gr, κάποιοι εκ των υποψηφίων δείχνουν να «σκοντάφτουν» στα σημεία που αφορούν τις επενδύσεις, αλλά και τη διακίνηση φορτίων μέσω του λιμένα και τις ρήτρες που προβλέπονται αν δεν επιτυγχάνονται οι οριζόμενοι όγκοι.

Οι υποψήφιοι επενδυτές προσεγγίζουν το θέμα της εξαγοράς μέσα από αυτό που θεωρούν «ορθή επιχειρηματική πρακτική», δηλαδή λελογισμένων επενδύσεων και όχι μεγάλων εμπροσθοβαρών, ώστε έτσι να επιτυγχάνεται σταδιακά η αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών για την προσέλκυση μεγαλυτέρων φορτίων.

Να σημειωθεί βεβαίως, ότι οι υποχρεωτικές επενδύσεις των 220 εκατ. ευρώ, που ορίζονται στη σύμβαση, είναι κατά πολύ μικρότερες από τις επενδύσεις των 309 εκατ. ευρώ που προέβλεπε για την πενταετία το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό του ΟΛΘ. Ωστόσο και για αυτό το ποσό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κυρίως, εκφράζεται κάποιος σκεπτικισμός.

Επίσης, προβληματισμός υπάρχει για το γεγονός ότι απαιτείται από τον επενδυτή να αναλάβει να επιτύχει τη διακίνηση συγκεκριμένων φορτίων σε συγκεκριμένους χρόνους. Από τη στιγμή που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει μία ενδοχώρα στην οποία πολιτικές και οικονομικές συνθήκες είναι σχετικά ρευστές και από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία είναι σε βαθιά ύφεση, οι πιθανοί αγοραστές, όπως τουλάχιστον πληροφορείται η Voria.gr, δεν θα ήθελαν να αναλάβουν τέτοια συγκεκριμένη δέσμευση και θεωρούν ότι η απόφαση να επενδύσουν στον ΟΛΘ αρκεί αφού μαρτυρά τη βούλησή τους να αναπτύξουν το λιμάνι, δηλαδή να προσελκύσουν μεγαλύτερα φορτία.

Στο επόμενο διάστημα και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενημέρωσης ενός εκάστου εκ του σύνεγγυς, τότε πιθανότατα θα αποτυπωθούν και πιο καθαρά τα επίμαχα σημεία της σύμβασης παραχώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από παρατάσεις, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντί του Απριλίου του 2016.

Πηγή: www.voria.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter