Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δύο λιμάνια «αναμένουν»... το «πακέτο Γιούνκερ»

alexadroupoli limani 665

Λαύριο και Αλεξανδρούπολη αναμένουν την τελευταία δεκαετία και πλέον το σιδηρόδρομο, προαστιακό και μη, για να καταδείξουν τη δυναμική που μπορούν να προσδώσουν στις τοπική και όχι μόνο οικονομία «ευελπιστούν εκ νεόυ» ελέω του «πακέτου Γιούνκερ» να αποκτήσουν την πολυπόθητη σιδηροδρομική σύνδεση. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία στα έργα που αναμένεται να υποστηριχθούν από το εν λόγω «πακέτο» περιλαμβάνεται η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το Λαύριο με παράλληλα αναβάθμιση του λιμανιού σε επιβατικόαλλά και η ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής κάλυψης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Και για τα δύο λιμάνια η σιδηροδρομική τους κάλυψη αποτελεί «επισημασμένο πρόβλημα- έλλειψη» την τελευταία δεκαετία και πλέον καθώς το πεδίο των συνδυασμένων μεταφορών έφερε στο προσκήνιο την κεφαλαιώδη σημασία του συνδυασμού πλοίου – τραίνου.

Περισσότερο της εικοσαετίας το Λαύριο «αναζητά» τη σιδηροδρομική σύνδεση και εσχάτως τον προαστιακό καθώς αφ ενός η γειτνίαση του με το διεθνές αεροδρόμιο αλλά και η θέση του που μειώνει στο ελάχιστο τις ώρες πλου, κυρίως των ταχύπλοων μονάδων της ακτοπλοΐας, προς τα νησιωτικά συγκροτήματα των Κυκλάδων προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα.

Από την άλλη πλευρά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει κατ επανάληψη αναφερθεί, και επισημανθεί από τις τοπικές παραγωγικές τάξεις και όχι μόνο ότι η σιδηροδρομική του κάλυψη και σύνδεση με το διεθνές δίκτυο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε συνέργια με Βουλγαρικά λιμάνια για την σιδηροδρομική παράκαμψη του Βοσπόρου.

Πέραν της κεφαλαιώδους σημασίας για τις συνδυασμένες μεταφορές η σύνδεση το εν λόγω λιμένα θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα και την επονομαζόμενη «σιδηροδρομική Εγνατία» με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Τα έργα τέλος κατά πληροφορίες αναμένεται να ενταχθούν στην λίστα προτάσεων που θα κατατεθεί προς χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιούνκερ».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter