Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σενάρια για τον ΟΛΠ

olp neos provlitas

Στο κυνήγι των μαγισσών έχουν αποδυθεί κύκλοι των χρηστών αλλά και των παραγωγικών τάξεων στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν την ανεπίσημη γνωστοποίηση της κατάθεσης, μόνο από την Cosco, προσφοράς για τον διαγωνισμό του ΟΛΠ, η οποία συνέβη χθες.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με μερίδα αυτών να κατατείνει στο συμπέρασμα ότι θα επιχειρηθεί άσκηση πίεσης από την κυβέρνηση για βελτίωση της οικονομικής προσφοράς, ή ακόμα και των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία ο πειραϊκός χώρος αναμένει προκειμένου να αναβιώσουν μεταποιητικές δραστηριότητες οι οποίες έχουν περιέλθει σε κατάσταση ύπνωσης μεταξύ των οποίων και εκείνες του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.

Το γεγονός της εμφάνισης μιας προσφοράς όπως επίσης και το γεγονός ότι η MAERSK συμμετείχε και στους δύο διαγωνισμούς, οδηγεί επίσης στο «αυθαίρετο» συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος Όμιλος θα εκφράσει το ενδιαφέρον του μόνο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Γεγονός είναι ότι ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση είναι αυτοί που γνωρίζουν το τι πρόκειται να συμβεί το αμέσως προσεχές διάστημα μέχρι της επίσημης ανακοίνωσης της συγκεκριμένης φάσης του διαγωνισμού αλλά και των διεργασιών που εκτιμάται ότι θα λάβουν χώρα στο μεσοδιάστημα.

Τα γεγονός ότι εμφανίστηκε μια προσφορά πάντα κατά τα σενάρια, δημιουργεί τάσεις αποδυνάμωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται καθώς όπως προαναφέρθηκε δίνει την ευκαιρία στο ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις.

Εκείνο βέβαια το οποίο επιβεβαιώθηκε με την κατάθεση της προσφοράς ήταν η συνέπεια της Cosco, η οποία ευθύς εξαρχής είχε εντάξει τον Πειραιά στα σχέδια της όπως άλλωστε και η κινεζική κυβέρνηση, η οποία είχε καταστήσει σαφές σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο δεδομένου ότι η Κίνα αναπτύσσει το θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού, στρατηγικής σημασίας απόληξη του οποίου για την Μεσόγειο είναι το λιμάνι του Πειραιά.

Πάντα κατά τα σενάρια δεν αποκλείεται σε ένα άλλο επίπεδο το οποίο δε κατονομάζεται να έχουν επισυμβεί συζητήσεις μεταξύ των μονομάχων πράγμα το οποίο επίσης δε διασταυρώνεται για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και σε συνάρτηση με τους διαγωνισμούς που τρέχουν και με δεδομένο ότι το κινεζικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στο λιμάνι του Πειραιά.

Όλα τα σενάρια μέλλεται να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν στις αρχές του νέου έτους όπου το ΤΑΙΠΕΔ «αναγκαστικά» θα «σπάσει» τη σιωπή του για τον εν λόγω διαγωνισμό.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter