Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΟΛΠ-ΟΛΘ: «Ορόσημο» η 15η Μαΐου

olp 5678

Μέχρι την 15η Μαΐου εκτιμάται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ανακοινώσει επισήμως τις ημερομηνίες διεξαγωγής της δεύτερης, και ουσιαστικής φάσης, των διαγωνισμών για την αποκρατικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Το εν λόγω χρονικό όριο φαίνεται, σύμφωνα και με το πρακτορείο Reuters, να έχει «ωριμάσει» για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει «ξεκαθαρίσει» και το τοπίο για τον προσδιορισμό των ποσοστών άνω του 51% (που είναι το κατώφλι) που θα παρουσιαστούν στους υποψήφιους επενδυτές.

Ήδη, μετά και την απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου αποκαλύφθηκε ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον κύκλο των διερευνητικών επαφών με τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στις δεύτερες φάσεις της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών προκειμένου να διερευνήσουν τις διαθέσεις τους.

Χαρακτηριστική των εξελίξεων ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι «επεξεργάζεται μικρής έκτασης τροποποίηση των όρων, τους οποίους και θα επικοινωνήσει άμεσα σε όλους τους επενδυτές που βρίσκονται στη Β' φάση του διαγωνισμού». Από την πλευρά της χθες η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), που εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «θεωρεί κοροϊδία» απέναντι στους εργαζόμενους στα λιμάνια τα περί διατήρησης ποσοστού υπό δημόσιο έλεγχο δεδομένου ότι το 51% και το management ουσιαστικά αποτελεί ιδιωτικοποίηση.

Γεγονός είναι ότι τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να «συνειδητοποιούν» ότι ο χρόνος πιέζει ή μάλλον ο χρόνος είναι χρήμα, καθώς αφ ενός καταγράφεται ο εκνευρισμός από την πλευρά των ενδιαφερόμενων για τους διαγωνισμούς επενδυτών και αφ ετέρου ότι για να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στον κρατικό κορβανά θα πρέπει να έχει τρέξει η διαδικασία που ως γνωστόν είναι πολύμηνη.

Ένα άλλο στοιχείο που αποκαλύπτει το πιεστικό της κατάστασης το αποκάλυψε χθες η ΟΜΥΛΕ λέγοντας ότι η διατήρηση της «ασάφειας» δεν μπορεί να οδηγήσει στη σύναψη νέων συμφωνιών τόσο από την παρούσα ηγεσία του ΟΛΠ όσο και από την πλευρά της PCT SA δεδομένου ότι καμία εταιρία δεν προχωρά σε διαπραγματεύσεις για χρήση του λιμένα εφ όσον δεν ξέρει τι θα συμβεί «την επόμενη ημέρα».

Να σημειωθεί τέλος ότι το "theseanation" μέσα από την σχετική ειδησεογραφία του έχει καταδείξει την σημασία «προσδιορισμού της ημερομηνίας διεξαγωγής της δεύτερης φάσης των διαγωνισμών» και ως στοιχείου που επί τέλους θα ξεκαθαρίσει τα περί ποσοστών, ελέγχων και άλλων σεναρίων που κυκλοφορούν τα οποία, κατά την ΟΜΥΛΕ, δημιουργούν και «τρομοκρατική», όπως τη χαρακτήρισε ασάφεια σε βάρος των εργαζόμενων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter