Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Δραγασάκης και Κοτζιάς στο Πεκίνο για τον ΟΛΠ

dragasakis kotzias 00

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκρατικοποιηθεί ο ΟΛΠ, έχουν στις αποσκευές τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που ταξιδεύουν σήμερα για το Πεκίνο.

Η επίσκεψη τους πραγματοποιείται σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες των Κινέζων, μετά τις δηλώσεις Ελλήνων υπουργών, στα τέλη του Ιανουαρίου, για ακύρωση των διαγωνισμών.
Η κυβέρνηση της Κίνας αναμένεται να ζητήσει αποφάσεις από το Μαξίμου για την υλοποίησης των συνεργασιών που διαχρονικά έχουν δεσμευτεί οι δύο χώρες.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και άλλους Κινέζους αξιωματούχους, ενώ σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές δεν θα συναντηθούν με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ.

Προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης του μοντέλου για το πώς θα πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίηση.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα ευθυγραμμίζεται με το σκεπτικό «μοντέλο ΟΤΕ στις ιδιωτικοποιήσεις», δηλαδή παραχωρούμε μειοψηφικά πακέτα μετοχών συν το management, κρατάμε όμως την πλειοψηφία.

Πλέον πιθανή θεωρείται η πώληση ενός μειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ αντί για το 67%, μέσω ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα δημιουργηθεί μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτη, με παραχώρηση φυσικά και του management.

Ένα δεύτερο σενάριο μιλά για παραχώρηση μόνο επιμέρους λιμενικών δραστηριοτήτων, και όχι του συνόλου, όπως συνέβη με τις εγκαταστάσεις της Cosco στο Ικόνιο.

Όμως με δεδομένη την απαίτηση της κρατικής Cosco να επενδύσει στον Πειραιά και το Θριάσιο μόνο μέσω διαγωνισμού για την πλειοψηφία και το management στην περίπτωση του ΟΛΠ και παραχώρηση του Θριάσιου στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού της ΓΑΙΟΣΕ, είναι απίθανο να υπάρξει κάτι το χειροπιαστό για αυτά τα δυο μέτωπα σε αυτό το ταξίδι.

Το θέμα χειρίζεται ο κ. Τσίπρας και περαιτέρω εξέλιξη αναμένεται μέχρι την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο αργότερα την Άνοιξη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter