Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Και όμως υπάρχουν αντίμετρα...

cosco-9563

Θέμα μονοπωλιακού καθεστώτος και δεσπόζουσας θέσης; Ποιος το εγείρει; Μα τα κέντρα των Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες , που απεργάζονται σενάρια για την εμπλοκή της επένδυσης της COSCO στο δυτικό προβλήτα των εγκαταστάσεων της εκπροσωπούσας την COSCO, PCT SA.

Ως γνωστόν τα ευρωπαϊκά κέντρα, που δεν «βλέπουν» για ευνόητους λόγους με καλό μάτι την ανάπτυξη του λιμένα Πειραιά και το ενδεχόμενο απειλής της «δεσπόζουσας...» στο ευρωπαϊκό εμπόριο θέσης των λιμένων της Β. Θάλασσας αλλά και την Κινεζική «παρουσία» επί ευρωπαϊκού εδάφους έχουν ζητήσει «εξηγήσεις» από την ελληνική πλευρά με σωρεία ερωτημάτων.

Τα οποία ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει πλήρως τεκμηριωμένα αναμένοντας ότι αυτά θα γίνουν κατανοητά από τους ερωτώντες. Οι εν λόγω πιέσεις, αν ευσταθούν οι πληροφορίες, έρχονται σε χρονική συγκυρία όπου στο χθεσινό Eurogroup η Ελλάδα βρέθηκε για μία ακόμη φορά «προ έξη βημάτων» καθ ην στιγμή «κουνούν το δάκτυλο» οι της τρόικα στην Ελλάδα για καθυστερήσεις μεταξύ των άλλων στα προγράμματα αποκρατικοποίησης στα οποία ως γνωστόν εμπεριέχονται και τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αρχικά.

Καθυστερήσεις που έχει αποδειχθεί πλέον περίτρανα ότι δεν οφείλονται στην ελληνική πλευρά αλλά στους κύκλους των Βρυξελλών και τη δίγλωσση τακτική που ακολουθούν μη θέλοντας να «πάρει ανάσα» η Ελλάδα από μία επένδυση μείζονος σημασίας αλλά και να εισακουστούν οι προσκλήσεις του πρωθυπουργού για έλευση επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως θέλουν ο Πειραιάς να έχει έτοιμη «απάντηση» στα προσκόμματα των Βρυξελλών που όμως για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτει. Και μάλιστα ακαριαία...Η κυβερνητική απόφαση για να καταστεί ο Πειραιά κόμβος του παγκόσμιου εμπορίου αλλά και ισχυρός ανταγωνιστής των λιμένων της Β. Θάλασσας είναι ειλημμένη και μη αναστρέψιμη με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

lazarou@theseanation.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter