MAERSK: Σοβαρές οι διαταραχές την ευρωπαϊκή εφοδιαστική
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2024 06:03
Η Maersk μετά από ειδική έρευνα ανακάλυψε ότι τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους φορτωτές έχουν υποστεί διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας τους τελευταίους 12 μήνες, με περισσότερους από τους μισούς να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πάνω από το 76% των επιχειρήσεων έχουν βιώσει διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού που έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στις δραστηριότητές τους τον τελευταίο χρόνο.
Το ένα πέμπτο (22%) των επιχειρήσεων αντιμετώπισαν περισσότερα από 20 περιστατικά διαταραχής τους προηγούμενους 12 μήνες και το ένα τρίτο είχε πρόβλημα να αποκτήσει επαρκείς προμήθειες για τη μεταποίηση.
Το 58% των ιδιοκτητών φορτίου ανέφεραν ότι οι διαταραχές στα δίκτυα εφοδιασμού τους οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα έξοδα από τα αναμενόμενα.
Τα ευρήματα της έρευνας πελατών δείχνουν σαφώς ότι το περιβάλλον εφοδιαστικής εξακολουθεί να είναι αρκετά αποδιοργανωτικό, ακόμη και μετά την πλήρη αποκατάσταση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι νέες διαταραχές προκαλούνται από διάφορες βασικές αιτίες, με δύο κύριους λόγους να είναι η αύξηση του αριθμού των γεωπολιτικών συγκρούσεων και εντάσεων, καθώς και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από τη δραματική κλιματική αλλαγή, όπως η χαμηλή στάθμη των υδάτων σε κανάλια και σημαντικά ποτάμια, οι πλημμύρες και η καταστροφή υποδομών, όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Ισπανία.
Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στις απαντήσεις των 2.000 εμπειρογνωμόνων logistics, με το 80% να θεωρεί τη γεωπολιτική αστάθεια ή τις συγκρούσεις μεταξύ κρατών ως την σημαντικότερη αιτία διαταραχής στην αλυσίδα εφοδιασμού τους το 2024.
Ένα άλλο εύρημα της Maersk είναι ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (53%) αξιολογούν νέες τοποθεσίες προμήθειας μετά από διακοπή, με το ένα τρίτο (33%) να επιλέγει μια τοποθεσία κοντά ή μέσα στις ευρωπαϊκές ακτές.
Η πιο δημοφιλής τοποθεσία προμήθειας είναι η Τουρκία (11% των ερωτηθέντων), ακολουθούμενη από την Αίγυπτο (7%), την Πολωνία (6%), το Μαρόκο (3%) και τη Ρουμανία (2%).