Πεμ12192024

Last updateΤετ, 18 Δεκ 2024 5pm

«Σκοτεινιάζει» στην Μ. Θάλασσα

0Containers stacked

Σε ολική αναδιαμόρφωση στις «λούπες» των προσεγγίσεων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε λιμάνια της Μ. Θάλασσας αναμένεται να προχωρήσουν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων καθώς φαίνεται να γενικεύεται η σύρραξη μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας.
Η κυκλοφορία των πλοίων μέσα και έξω από τη Θάλασσα του Ασόφ φαίνεται να έχει αποκλειστεί καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ουκρανία από το βορρά, το νότο και την ανατολή με αναφορές για πυραυλικές επιθέσεις και εκρήξεις στα βασικά λιμάνια της Οδησσού και της Μαριούπολης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν ένα πακέτο νεών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε έκτακτη συνεδρίασή τους που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, ανέφερε η Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της. "Η πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα) φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα οριστικοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υιοθετήσει άμεσα το Συμβούλιο", σημείωνε η ανακοίνωση. Από την πλευρά του και το Κρεμλίνο έχει κάνει λόγο για αντίμετρα γεγονός που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι εμπορευματικές ροές σε πετρελαιοειδή, σιδηρομεταλλεύματα , σιτηρά και πρώτες ύλες θα διαταραχθούν.
Είναι προφανές ότι το ενδεχόμενο επιδείνωσης στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας θα επηρεάσει πρωτίστως τις υπηρεσίες των feeders που καλύπτουν γραμμές στην Μ. Θάλασσα και εξυπηρετούν την Αγία Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ ενώ θα επηρεαστούν και λιμάνια στο Αιγαίο που έχουν ανταποκρίσεις feeders πλοίων χωρίς να αποκλείεται και το λιμάνι του Πειραιά. Η αγωνία πάντως των αγορών αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα 24ωρα καθώς ΗΠΑ και ΕΕ θα ανακοινώσουν νέες οικονομικές- εμπορικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και η Ρωσία , όπως δήλωσε το Κρεμλίνο, θα ανακοινώσει με την σειρά της αντίμετρα.
Ήδη από το πρωί οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άλμα, με το μπρεντ να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να διαταράξει τις παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, πουλώντας κυρίως το αργό της σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια, και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προσφέροντας περίπου το 35% της ποσότητας που προμηθεύεται.
Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε άνοδο έως τα 103,78 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Αυγούστου του 2014 και κινούνταν στα 103,18 το βαρέλι στις 10:30 ώρα Ελλάδας, με άνοδο κατά 6,34 δολάρια ή 6,5%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άλμα κατά 5,48 δολάρια, ή 6%, στα 97,58 δολάρια το βαρέλι, αφού ανήλθαν στα 98,46 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Αυγούστου του 2014.
Οι τιμές πετρελαίου έχουν καταγράψει αύξηση άνω των 20 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές του 2022 λόγω φόβων ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας, διαταράσσοντας την τροφοδοσία.
Οι εξελίξεις είναι πλέον ή σίγουρο ότι θα επηρεάσουν τις ναυλαγορές καθώς δεξαμενόπλοια και δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένων αερίων θα γίνουν περιζήτητα καθώς οι αγορές σε αυτή τη φάση εκτιμάται ότι θα σπεύσουν να δημιουργήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα αποθέματα ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις στην περίπτωση που γενικευτεί η Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη με τα κόστη να εκτοξεύονται. Τα ουκρανικά λιμάνια έχουν ήδη χαρακτηριστεί περιοχές κινδύνου πολέμου από τη Μικτή Επιτροπή Πολέμου των αγορών εταιρειών Lloyd's και London από την περασμένη εβδομάδα, κυρίως ως προληπτικό μέτρο σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων θα απαιτήσει πιθανότατα επικείμενη επικαιροποίηση των εκτιμήσεων κινδύνου για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις και άρα και το ύψος των «επίναυλων» που θα αποφασιστούν σχετικά.
«Μεγάλος χαμένος» πάντως από τις εξελίξεις είναι ο τομέα της κρουαζιέρας και οι προσπάθειες εταιριών να αναζωογονήσουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα τις κρουαζιέρες στην Μ. Θάλασσα δεδομένου ότι δημοφιλείς προσεγγίσεις πλέον ευρίσκονται στην «εμπόλεμη» ζώνη.
Κινήσεις
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτελέσματά της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα. Στο μεταξύ έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχύσει τη συλλογική του άμυνα και θα την ενισχύσει περαιτέρω.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter