Πεμ12192024

Last updateΤετ, 18 Δεκ 2024 5pm

Στο «παιχνίδι» των τραίνων εισέρχεται και η Ουγγαρία

0HHLA

Η μία μετά την άλλη διαδέχονται οι σιδηροδρομικές επενδύσεις επι ευρωπαϊκού εδάφους με προφανή στόχο την αξιοποίηση της «διάθεσης» της Κίνας να αναπτύξει δυναμικά τις σιδηροδρομικές μεταφορές από και προς την ΕΕ και με τα τραίνα. Στο χορό των σιδηροδρομικών επενδύσεων έχουν εισέλθει δυναμικά τα κομβικής σημασίας λιμάνια της Β. Ευρώπης αλλά και μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που έχουν επεκταθεί καθ’ όλο το μήκος της εφοδιαστικής (MAERSK, MSC, COSCO). Εσχάτως η Metrans, που είναι θυγατρική της HHLA, μετά την Τεργέστη δημιουργεί σιδηροδρομικό κόμβο στο Zalaegerszeg της Ουγγαρίας που θα αποτελέσει κόμβο για τις υπηρεσίες μεταφορών κατά μήκος του Αδριατικού διαδρόμου και προς τη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρονται σιδηροδρομικώς στην Ουγγαρία αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η Metrans επωφελήθηκε από αυτό, ειδικά μέσω του τερματικού σταθμού hub στη Βουδαπέστη, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2017.Η Metrans επενδύει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ στο έργο, υποστηριζόμενη χρηματοδοτικά και από την ουγγρική κυβέρνηση με περίπου 11 εκατομμυρία ευρώ.
Τρένα "μπλοκ" που εκτελούνται από τη Metrans συνδέουν την Ουγγαρία, μέσω βουδαπέστης και της σλοβακικής πόλης Dunajska Streda, με τα λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας του Αμβούργου, του Bremerhaven και του Ρότερνταμ, καθώς και με το Duisburg, καθώς και με τα λιμάνια της Τεργέστης και του Κόπερ στην Αδριατική. Ολόκληρο το ευρωπαϊκό διατροπικό δίκτυο της Metrans αποτελείται σήμερα από 17 δικούς του και άλλους συναφείς τερματικούς σταθμούς. Αυτό το δίκτυο, και συγκεκριμένα ο τερματικός σταθμός της Βουδαπέστης, αποτελεί βασικό στοιχείο του Δρόμου του Μεταξιού.
Η Γερμανική επέλαση στο σιδηροδρομικό τοπίο κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι. Έχοντας σιδηροδρομική παράδοση οι Γερμανικές εταιρίες διαβλέπουν, πέραν της Κινεζικής διάθεσης, και την μεταστροφή της εφοδιαστικής σε «λύσεις» που μπορεί να αποτρέψουν «ατυχήματα» και διακοπές της, όπως η γνωστή περίπτωση του Σουέζ αλλά και αρρυθμιών σε λιμάνια εξ αιτίας της πανδημίας. Επαΐοντες της εφοδιαστικής έχουν επισημάνει ότι οι σιδηρόδρομοι δεν απαιτούν πολυπληθείς ομάδες εργασίας, όπως στα μη αυτοματοποιημένα λιμάνια, παρουσιάζοντας αφ ενός λιγότερη γραφειοκρατία και αφ ετέρου καλύτερη «ορατότητα» που είναι θετική για το πελατειακό δυναμικό.
Η Ουγγαρία και η Ρουμανία με τον Δούναβη και τα λιμάνια με πρόσωπο στην Μ. Θάλασσα βρίσκονται στο προσκήνιο σήμερα μαζί με την Βουλγαρία εξ αιτίας της Ελλάδας και της διάθεσης να αναπτυχθεί η σιδηροδρομική διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια των χωρών που προαναφέρθηκαν τόσο για την παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου όσο και για την επιτάχυνση των εμπορευματικών ροών. Να σημειωθεί τέλος ότι η ευρωπαϊκή και όχι μόνο εφοδιαστική «περιμένει νέα» από την Ελλάδα για την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού άξονα Πειραιά- Θεσσαλονίκης.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter