Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μετά την Τεργέστη…

0HHLA

Μετά την επένδυση στο λιμάνι τα Τεργέστης η HHLA πρόκειται να επενδύσει στην ανάπτυξη «σιδηροδρομικού λιμένα» στην Ουγγαρία.

Η επένδυση θα γίνει από την θυγατρική της Metrans και στόχος είναι η ανάπτυξη ενός σιδηροδρομικού άξονα κατά μήκος του «διαδρόμου» της Αδριατικής και προς τη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το «σιδηροδρομικό λιμάνι»- κόμβος θα κατασκευαστεί στο Zalaegerszeg, το οποίο βρίσκεται στον άξονα μεταφοράς προς τα λιμάνια της Αδριατικής Τεργέστης, του Κόπερ και της Ριέκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατηγικά σημαντική θέση του λιμένα της Τεργέστης στην Αδριατική επιτρέπει εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης στις μεταφορές στην ενδοχώρα. Ο εκεί τερματικός σταθμός πολλαπλών χρήσεων έχει τη δική του σιδηροδρομική σύνδεση. Η σιδηροδρομική θυγατρική της HHLA Metrans συνδέει ήδη το λιμάνι της Τεργέστης με το ευρωπαϊκό intermodal δίκτυο. Και ο σιδηροδρομικός άξονας που θα καλύπτει τα λιμάνια του Κόπερ και της Ριέκα με απόληξη στο Zalaegerszeg, αποτιμάται επίσης ως κίνηση με ιδιάζουσα στρατηγική σημασία καθώς οι σιδηροδρομικές υποδομές της Ουγγαρίας καλύπτουν και τον άξονα του πλεύσιμου Δούναβη που ως γνωστόν εκβάλει στην Μ. Θάλασσα. Είναι προφανές ότι η HHLA κινείται δυναμικά στην «σκακιέρα» των συνδυασμένων μεταφορών σπεύδοντας να εκμεταλλευτεί την τάση των μεγάλων ναυτιλιακών εταιριών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων να αυξήσουν τα σιδηροδρομικά σέρβις τους στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες. Οι Γερμανοί, της αντίληψης των οποίων δεν διέλαθαν οι «σιωπηλές» επενδύσεις της Κίνας στα σιδηροδρομικά τεκταινόμενα στην Βαλκανική, βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση εκμεταλλευόμενοι την διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει το μερίδιο των σιδηροδρόμων στις συνδυασμένες μεταφορές έναντι των οδικών μεταφορών. Άλλωστε χάρη στο χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και την υψηλή ταχύτητα, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς ως εναλλακτική λύση στις αεροπορικές και θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές στο διεθνές εμπόριο. Τούτου δοθέντος πολλά και ενδιαφέροντα στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, και όχι μόνο, έχουν να συμβούν προσεχώς επι ευρωπαϊκού εδάφους.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter