Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αλλαγές στις μεταφορές ελέω Brexit;

0Dover1

Αλλαγές στις μεταφορές εκτιμούν ότι θα επιφέρει το Brexit για ένα σημαντικό όγκο φορτίων που σήμερα διακινούνται με φορτηγά οχήματα και μεταφέρονται από επιβατηγά-οχηματαγωγά μεταξύ λιμένων της Β. Ευρώπης και της Βρετανίας. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες σε θέματα συνδυασμένων μεταφορών το διαρκώς αυξανόμενο «άγχος» για τις πολύωρες έως και πολυήμερες καθυστερήσεις στις δύο πλευρές της Μάγχης από τις τελωνειακές και άλλες διαδικασίες που θα υφίστανται τα φορτία θα οδηγήσει σε αλλαγές. Κατά τις εκτιμήσεις τους φορτία που σήμερα διακινούνται με φορτηγά οχήματα θα διακινούνται προσεχώς με εμπορευματοκιβώτια γεγονός που επίσης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το short sea shipping (SSS)πιθανώς να ευνοηθεί από τις δρομολογημένες εξελίξεις. Είναι προφανές ότι με εμπορευματοκιβώτια επί πλοίων μπορεί να διακινηθούν μεγαλύτεροι όγκοι εμπορευμάτων έναντι άλλων επιλογών γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των καθυστερήσεων στις τελωνειακές διατυπώσεις. Και τούτο γιατί τα λιμάνια της Β. Ευρώπης έχουν «τρέξει» ψηφιακές λύσεις για τη βελτίωση του ελέγχουν των συνοδευτικών παραστατικών των διακινούμενων φορτίων τα οποία ως γνωστόν διακινούνται ηλεκτρονικά. Να σημειωθεί ότι πολλά λιμάνι της Β. Θάλασσας είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες βελτίωσης του επιχειρησιακού τους προφίλ από της δρομολόγησης των μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ενώ λίγο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα το 2016 "Brexperts", όπως στην περίπτωση της Αμβέρσας, που η Βρετανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του εν λόγω λιμανιού το 2018 ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη λύσεων στο τελωνειακό πεδίο.
Να σημειωθεί ότι στο Βέλγιο η πρωτοποριακή τελωνειακή πλατφόρμα της BE-GATE αναπτύχθηκε για το σκοπό αυτό και εγκαινιάστηκε επισήμως στις 6 Ιουνίου. Η πύλη, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για την αγορά ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, χρησιμεύει για την επιτάχυνση και την αύξηση της αποδοτικότητας του εκτελωνισμού στη διασυνοριακή ροή αγαθών. Η BE-GATE αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Τελωνείων του Βελγίου και είναι μοναδική στην Ευρώπη. Η νέα πλατφόρμα υποστηρίζεται ήδη από τέσσερις σημαντικούς κόμβους ηλεκτρονικού εμπορίου, τους λιμένες της Αμβέρσας και της Ζεεμπρίγκε και τα αεροδρόμια των Βρυξελλών και της Λιέγης.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter