Δευ05202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χορός δις δολαρίων σε αυτοματισμούς και ασφάλεια

Felixstowe 5

Χορός δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξέλιξη στην παγκόσμια «λιμενική σκηνή» καθώς οι σύγχρονες απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση των πλοίων με μεγάλες μεταφορικές ικανότητες σε TEU αλλά και η αναβάθμιση της ασφάλειας ελέω και των τελευταίων γεγονότων στην «καρδιά» της Ευρώπης επιτάσσουν ρυθμούς ροκ. Από τα πρώτα στοιχεία για τις νέες επενδύσεις στους δύο αυτούς τομείς εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα ως προς τις «ταχύτητες» των συντελούμενων δράσεων αλλά και για τις επιλογές που γίνονται. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα τα στοιχεία δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ευκρινή παρά το γεγονός ότι και εντός του περασμένου έτους συνέβησαν σημαντικές διοργανώσεις σε παγκόσμια κλίμακα τόσο για θέματα ασφαλείας όσο και για τους αυτοματισμούς.

Μέχρι τα τελευταία γεγονότα του Βελγίου συγκλίνουσες ήταν οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων ότι τα θέματα των αυτοματισμών θα μονοπωλούσαν μέσα στο τρέχον έτος το ενδιαφέρον που στη συνέχεια ανετράπησαν επαναφέροντας στην πρώτη θέση τα θέματα της ασφάλειας.

Με δεδομένο ότι και ο κίνδυνος των κυβερνο-επιθέσεων έχει ενταχθεί στις ασύμμετρες απειλές, όπως άλλωστε χαρακτηρίζεται και η τρομοκρατία, το προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνει πολύς λόγος για την αναγκαιότητα εξελιγμένων συστημάτων, προγραμμάτων χωρίς «κερκόπορτες» αλλά και για στελέχη – χειριστές απαλλαγμένα από προκλήσεις οικονομικές, πολιτικές αλλά και θρησκευτικές. Και καταληκτικά για το κόστος που συνεπάγεται.
Στο πεδίο των αυτοματισμών τα πράγματα είναι καταφανώς καλύτερα γιατί εκεί δεν υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας, η συμμετοχή του οποίου στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί, καθώς το «βηματισμό» το δίνουν οι παρουσιάσεις τεχνολογιών αιχμής συνδυαζόμενου και του κόστους που συνεπάγεται η υιοθέτησή τους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι εμπειρογνώμονες εικάζουν ότι θα διαμορφωθούν «ταχύτητες» καθώς πολλά μεγάλα λιμάνια έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολαρίων σε εξοπλισμούς και ενδεχομένως έχουν περιορισμένα οικονομικά πλαίσια για επεκτάσεις σε αιχμές της τεχνολογίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter