Τετ05012024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μεσόγειος: «Συγκλονίζουν» τα στατιστικά στοιχεία της φορτηγού ναυτιλίας για τους παράνομους «μετανάστες»

lathrometanastes 456

Με φόντο την «αναστάτωση» που έχει προκληθεί ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την «υποδοχή και παραμονή» παράνομων μεταναστών στην Ελληνική επικράτεια και εν επεκτάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος τα στοιχεία που έρχονται από την φορτηγό ναυτιλία είναι «συγκλονιστικά». Με βάση τα δεδομένα μόνο το περασμένο έτος διασώθηκαν από εμπορικά πλοία που διέπλευσαν τη Μεσόγειο περισσότερα από 40.000 άτομα, ενώ ο αριθμός αυτό μεγαλώνει καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν έχουν καταγραφεί επισήμως.

Μέσα στο περασμένο έτος τα κέντρα διάσωσης «δέσμευσαν» διαπλέοντα πλοία γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την παρέμβαση ναυτιλιακών φορέων με κορυφαίο τον ΙΜΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω παρέμβαση έγινε στη βάση της λογικής ότι είναι διαφορετικό να εμπλέκεται ένα πλοίο σε διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα με βάση τους «άγραφους νόμους» της ναυτιλία και άλλο να συμμετέχουν εμπορικά πλοία σε εκτεταμένες επιχειρήσεις διάσωσης.

Καθώς δεν είναι αυτός ο ρόλος τους ούτε βέβαια έχουν και τα κατάλληλα στοιχεία για την περίθαλψη-περιποίηση των διασωζομένων μέχρι της αποβιβάσεώς τους στο κοντινότερο λιμάνι με εκτροπή μάλιστα του δρομολογίου του πλοίου με ότι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομική επιβάρυνση διαχείρισης του πλοίου.

Μέχρι τώρα ο προβληματισμός αυτός βρίσκεται εκφρασμένος σε ένα «συγκεκριμένο επίπεδο» αλλά οι εξελίξεις στο ανατολικό πέταλο της Μεσογείου και των ακτών της Β. Αφρικής προϊδεάζουν για «μαζικά κύματα» επιχειρήσεων διέλευσης παράνομων μεταναστών με προορισμούς τη Μάλτα, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Και το ερώτημα που τίθεται και μέλλεται να απαντηθεί είναι πως αυτά τα κύματα θα «αντιμετωπιστούν» χωρίς να υπάρξει σε μεγαλύτερο βαθμό εμπλοκή του διαπλέοντος τη Μεσόγειο εμπορικού στόλου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter