Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συμφωνούν διαφωνώντας για το νέο λιμενικό κανονισμό

espo - logo

Με φόντο τις αναδράσεις της ECSA τις επισημάνσεις του ESPO αλά και τις επιμέρους τοποθετήσεις κρατών μελών για ζητήματα που αναφέρονται στην λιμενική πολιτική, χθες στη Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήθηκε στο Συμβούλιο υπουργών ένα βασικό πλαίσιο που αφορά τις λιμενικές υπηρεσίες για τις οποίες η ΕΕ επιχειρεί για τρίτη φορά, να αναδιαμορφώσει το βασικό τους πλαίσιο.

Δύο περίφημες οδηγίες που είχαν προηγηθεί ως απόπειρες, είχαν προσκρούσει σε καθολική αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων των λιμενεργατών, καθώς τότε προέβλεπαν τη περίφημη «αυτοεξυπηρέτηση», η οποία ουδέποτε πέρασε.

Το νέο πλαίσιο σε βασικά θέματα όπως οι πλοηγικές υπηρεσίες αλλά και εσωτερικές παρεμβάσεις σε λειτουργίες λιμένων που αφορούν και τη διατήρηση και συντήρηση των υποδομών τους, εξακολουθούν να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης, ενώ το νέο σχέδιο δεν εμφανίζεται ευέλικτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τον τελευταίο λόγο στο θέμα της πλοήγησης, ενώ νέα δεδομένα δημιουργεί και το θέμα της πρόβλεψης περί των παρόχων υπηρεσιών όπου γίνεται πλέον αποδεκτή, η ύπαρξη ενός παρόχου έναντι του παρελθόντος όπου στις βασικές προϋποθέσεις η ύπαρξη δύο.

Από την πλευρά του ο ESPO αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από την ιταλική Προεδρία να υπάρξει συμφωνία χαρακτηρίζοντας την κατάσταση αρκετά δύσκολη, παρά το γεγονός ότι επισημαίνει πως έχει επέλθει πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα.

Αυτά αφορούν κυρίως:

- τη διαγραφή της εκβάθυνσης από τον κατάλογο των λιμενικών υπηρεσιών. Η εκβάθυνση, πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος της ανάπτυξης και της συντήρησης των λιμενικών υποδομών, όχι ως λιμενική υπηρεσία.

- Τις διατάξεις που σχετίζονται την επιτροπή χρηστών και με τις διαβουλεύσεις των ενδιαφερόμενων μερών, επιλέγοντας μια πιο ρεαλιστική με την επιλογή για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

- Τον χειρισμό των καταγγελιών. Η αρχική πρόταση για ένα ανεξάρτητο εποπτικό όργανο έχει αντικατασταθεί από μια πιο ρεαλιστική διάταξη που καθορίζει μια διαδικασία για το χειρισμό των καταγγελιών.

Ο ESPO προβαίνει σε επισημάνσεις σχετικά με επιμέρους πολιτικές με βάση πρόχειρους σχεδιασμούς που είχαν δει τα φως της δημοσιότητας αλλά και για παραμέτρους, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα πρέπει να συζητηθούν στο εγγύς μέλλον.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter