Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ενισχύεται η κυριαρχία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου

petrelaio 02 180 b

Η επιρροή της Ουάσιγκτον στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου ενδέχεται να ενισχυθεί περισσότερο, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη του ΟΠΕΚ με μη μέλη του οργανισμού την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, υπογραμμίζει η τελευταία ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), όπως μεταδίδει το CNBC. «Η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας μας υπενθύμισε ότι οι Τρεις Μεγάλοι του Πετρελαίου - Ρωσία, Σ. Αραβία και ΗΠΑ - των οποίων η συνολική παραγωγή αποτελεί το 40% της παγκοσμίου, είναι οι κυρίαρχοι παίκτες», αναφέρει η έκθεση της ΙΕΑ.
Όταν τα μέλη και τα μη μέλη του ΟΠΕΚ συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, για να συμφωνήσουν μειώσεις στην παραγωγή τους, ήταν παρούσα μια απρόσκλητη και απροσπέραστη χώρα, οι ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τον ΟΠΕΚ για την κυριαρχία του στις τιμές του πετρελαίου, ζητώντας συχνά (συνήθως μέσω Twitter) να παράγει περισσότερο πετρέλαιο και στη συνέχεια να διαμηνύει στο καρτέλ να διατηρήσει την παραγωγή του. Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατέστησαν κυρίαρχοι ανταγωνιστές στις αγορές πετρελαίου και κατέκτησαν θέση μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως χάρη στην επανάσταση του πετρελαίου από σχιστόλιθο. Την ημέρα της συνάντησης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, η IEA δήλωσε ότι «σύμφωνα με την αμερικανική Energy Information Administration, την εβδομάδα έως τις 30 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ ήταν καθαροί εξαγωγείς αργού πετρελαίου και παραγώγων για πρώτη φορά από το 1991».
«Καθώς η παραγωγή αυξάνεται αναπόφευκτα, οι καθαρές εισαγωγές θα υποχωρήσουν και οι αυξανόμενες αμερικανικές εξαγωγές θα προκαλέσουν ανταγωνισμό σε πολλές αγορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ... είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο ... Είναι επίσης ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο και οι χαμηλότερες τιμές είναι ευπρόσδεκτες, αν και οι παραγωγοί του θα επιθυμούσαν να δουν ότι παραμένουν αρκετά υψηλές για να ενθαρρύνουν περαιτέρω επενδύσεις», υπογραμμίζει η Energy Information Administration.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter