Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ολοκληρώθηκε ο 50ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου

yachting 00054

Σε πανηγυρικό κλίμα με έντονες συγκινήσεις ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου, με τις τελικές απονομές στο ΝΟΕ, ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου, «Ιωάννης Β. Γουλανδρής». Ο αγώνας που εμπνεύσθηκε από τον Ιωάννη Β. Γουλανδρή και έχει γίνει θεσμός γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, όπως αρμόζει στην 50η επέτειο του. Σε συνδιοργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου (ΝΟΑ) με το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ), ο φετινός αγώνας έλαβε χώρα σε δύο φάσεις. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2-5 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος, στη γενέτειρα του θεσμού, την Άνδρο ενώ το δεύτερο μέρος του ολοκληρώθηκε το επόμενο Σαββατοκύριακο 10-11 Ιουνίου 2017 με την λήξη της Eβδομάδας Ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.Ε. Πέραν της μεγάλης και εντυπωσιακής συμμετοχής σκαφών στον αγώνα, φίλοι του θεσμού και γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο της ναυτιλίας και του διεθνούς jet set έδωσαν το «παρών» κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο νησί αλλά και στη μεγάλη απονομή στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Μεταξύ αυτών στην Άνδρο βρέθηκε και ο Αμερικάνος Πρέσβης κ. Jeffrey Pyatt με τη σύζυγο του και τον Πρέσβη του Καναδά στην Γκάνα, ως καλεσμένοι του Έλληνα γερουσιαστή του Rhode Island, Λεωνίδα Ραπτάκη, οι απόγονοι του Big John Γουλανδρή, ο πρίγκιπας Νικόλαος, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην τελική απονομή στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος συμμετείχε επίσης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, η πριγκίπισσα Τατιάνα, ο Ντίνος Γουλανδρής κ.ά,
Τα σκάφη ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 2 Ιουνίου 2017, από την Βουλιαγμένη σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με την εκκίνηση να δίδεται από το σκάφος ΑΕΤΕΑ του Ντίνου Γουλανδρή. Οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν το έργο των πληρωμάτων, αφού η άπνοια που επικρατούσε δεν επέτρεψε στα σκάφη να αναπτύξουν ταχύτητα και τους ανάγκασε να αναζητούν τα κατάλληλα περάσματα για να μπορέσουν να φτάσουν το συντομότερο στον προορισμό τους. Το πρώτο έγκυρο σκάφος που έφτασε στη χώρα της Άνδρου ήταν το Code Zero Tsakos Group της κατηγορίας ORCI με κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελέγρη. Τα πληρώματα στην Άνδρο τα περίμενε ένα θερμό καλωσόρισμα με τοπικά γλυκά και πλούσιο μεσημεριανό ενώ ο Αδαμάντιος Πολέμης ήταν ο οικοδεσπότης του βραδινού πάρτι. Το εορταστικό κλίμα κορυφώθηκε με τη λαμπρή εκδήλωση της απονομής των επάθλων του Α΄ σκέλους και του τοπικού Αγώνα στο μνημείο του Αφανούς Ναύτου, την Κυριακή 4/6/2017.
Οι τοπικές ιστιοδρομίες και το σκέλος επιστροφής του 50ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου, συνεχίστηκαν με μεγάλες αξιώσεις και έντονη δράση για τα σκάφη. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν, δημιούργησαν σκληρές συνθήκες και τα συμμετέχοντα σκάφη προσέφεραν με τη σειρά τους θέαμα και δράση καθ’ όλη τη διάρκεια του τοπικού αγώνα με φόντο την γραφική χώρα της Άνδρου.
Στον αγώνα συμμετείχε η αφρόκρεμα της ελληνικής ιστιοπλοίας που αναμετρήθηκε με σημαντικα ξένα σκάφη και εξαιρετικούς διεθνείς αθλητές, όπως η Νεοζηλανδέζα Jo Aleh χρυσή Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και αργυρή στο Ρίο, ο Jez Fanstone αρχηγός της Νεοζηλανδέζικης Ολυμπιακής Ομάδας καθώς και η Ολλανδή Laura Dekker που κατέχει το ρεκόρ της μικρότερης σε ηλικία ιστιοπλόου, που έχει γυρίσει μόνη της με το σκάφος της τον κόσμο, και αρκετοί άλλοι.
Με έντονο ανταγωνισμό και εντυπωσιακό θέαμα τελέσθηκαν και οι 5 ιστιοδρομίες στο Φάληρο κατα την Ιστιοπλοΐκή Εβδομάδα του ΝΟΕ που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιουνίου .
Τελικοί νικητές στη Γενική Κατάταξη, στην κατηγορία ORCI πρώτο αναδείχθηκε το σκάφος ELLINIXX με κυβερνήτες τους Νικόλα Λυκιαρδόπουλο / Στέργιο Λεονταρίδη που κέρδισε το ιστορικό Κύπελλο Ανδρου αθλοθετημένο το 1967 από τους Big John και Ντίνο Γουλανδρή, δεύτερο το Code Zero Tsakos Group με κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελέγρη, και τρίτο το MELX II UK CLUB με κυβερνήτη τον Σταύρο Παπαγιαννόπουλο.
Στην κατηγορία maxi yachts, το εντυπωσιακό Yacana με κυβερνήτες τους Aref Lahham / Γιάννη Γκράσση, κέρδισε το βαρύτιμο Vagrant Cup, καθώς κατάφερε στο τελευταίο λεπτό να περάσει το μεγαλύτερο σκάφος του στόλου το Acoοl turabi.
Στην κατηγορία Club, το σκάφος MANOULI TOO με κυβερνήτη τον Α. Θεοδωρίδη, ήταν αυτό που πήρε τη νίκη και το εντυπωσιακό Κύπελλο Ν.Ι.Γουλανδρή, με δεύτερο το σκάφος APIDALOS NAFS του Π. Κούρκουλου, και τρίτο το KOURSAROS του Σ. Τζώνη.
Χρυσός χορηγός του αγώνα ήταν η Eurobank Private Banking Luxembourg. Κατά τη διάρκεια των βραδινών εκδηλώσεων το Macallan, ως ασημένιος χορηγός του αγώνα, επιμελήθηκε το Premium Bar, η StyleBox με τα υψηλής αισθητικής έπιπλα, “έντυσε” τους χώρους του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου, η EKKA ανέλαβε τις μετακινήσεις των πληρωμάτων στο νησί και οι Salty Bags επιμελήθηκαν τα Skipper’s Kits. Υποστηρικτές επίσης του θεσμού αυτή τη χρονιά ήταν η Wind & η Polembros, ενώ σημαντική ήταν η υποστήριξη και των ετήσιων χορηγών. Φέτος οι εταιρείες DAMEN & Medi Prinou ήταν οι χρυσοί ετήσιοι χορηγοί του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου. Αργυροί ετήσιοι χορηγοί ήταν η Jotun και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, που δρόσισε το τριήμερο με τη FIX Άνευ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter