Στ. Γκίκας: «Η Ελλάδα έχει όλα τα απαραίτητα αποθέματα για να αναπτύξει την ήπια ισχύ της»
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 20:54
Στην εκδήλωση του Παντείου Πανεπιστημίου για τη “Δημιουργία Δικτύου Παρατήρησης της Ενάλιας Πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα - HER-SEA” παραβρέθηκε σήμερα Πέμπτη 25/7/2024 ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, όπου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: “Πολιτισμός, ενάλιες αρχαιότητες και εδαφική συνοχή : στοχεύοντας στην ενίσχυση των συντελεστών ήπιας ισχύος”.
Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Ο κ. Γκίκας αφού ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή και ιδιαίτερα την Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα Στέλλα Σοφία Κυβέλου για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του ναυτιλιακού τομέα στην Ελληνική οικονομία, στην ενίσχυση του προφίλ της χώρας μας και στη διασφάλιση της εδαφικής και κοινωνικής της συνοχής. «Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις», συνέχισε ο κ. Γκίκας, «συμπεριλαμβανομένων των ενάλιων αρχαιοτήτων, μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην εδαφική συνοχή, ενισχύοντας την εθνική μας ταυτότητα».
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια, στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Ελληνική υψηλή στρατηγική στο Ελληνικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος ανέφερε ότι «ένας από τους στόχους της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες είναι η ισχυροποίηση της εικόνας, της φήμης και της αξιοπιστίας της». Με άλλα λόγια, επεσήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να γίνει πιο πειστική και πιο ελκυστική στη διεθνή κοινή γνώμη, να αναπτύξει δηλαδή την “ήπια ισχύ της”.
«Για την επίτευξη αυτού του σκοπού», συνέχισε ο κ. Γκίκας, «απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει τον πολιτισμό, τις ενάλιες αρχαιότητες και την εδαφική συνοχή και η Ελλάδα, έχει όλα τα απαραίτητα αποθέματα για να αναπτύξει την “ήπια ισχύ της”, όπως την γεωγραφική της θέση, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, την γλώσσα της, τη ναυτική της παράδοση αιώνων και φυσικά την κληρονομιά της αρχαίας φιλοσοφίας».
Αναφορικά με τη σημασία που έχει η εδαφική συνοχή για την ανάπτυξη και την ευημερία της νησιωτικής Ελλάδας, ο κ. Γκίκας ανέφερε πως «το έργο HER-SEA για την παρατήρηση και διαχείριση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με την τοπική ανάπτυξη. Επιπλέον», όπως είπε ο Υφυπουργός, «η συνεισφορά των ενάλιων αρχαιοτήτων στην τουριστική βιομηχανία είναι αναμφισβήτητη, καθώς ο θαλάσσιος τουρισμός, οι καταδύσεις και οι επισκέψεις σε υποβρύχια μουσεία μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών».
Ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως «για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη, αποτελεί προτεραιότητα η διαφύλαξη και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού, η καλλιέργεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στο σύνολο του νησιωτικού χώρου και σε αυτό το πλαίσιο, χρηματοδοτούνται πληθώρα προγραμμάτων».
Τόνισε ιδιαίτερα την χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συστηματικών αρχαιολογικών ανασκαφών, μελετών για την αποκατάσταση αρχαιολογικών χώρων και την ανάδειξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, την επιχορήγηση εκθέσεων και εκδόσεων, θεατρικών παραστάσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλητικών δράσεων, την υλοποίηση θεσμικών διοργανώσεων για τον Πολιτισμό και Αθλητισμό του νησιωτικού χώρου, κ.α.
Κλείνοντας, ο Υφυπουργός ανέφερε πως «η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι απαραίτητη για την προστασία και την ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της εδαφικής συνοχής και της “ήπιας ισχύος” της χώρας μας».