Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε σημείο «μηδέν» οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς(;)

tsipras 29564

Με φόντο τη δήλωση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της σε γαλλικό περιοδικό ότι δεν επιθυμεί Grexit και την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές δεν προχώρησαν τόσο ώστε να υπάρξει συμφωνία σήμερα Τετάρτη που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι προσδοκίες χαμηλώνουν για το αποψινό Eurogroup.

Το «κλίμα» έγινε εξόφθαλμα προφανές καθώς «λακωνικοί» και με χαμηλές προσδοκίες προσήλθαν στην συνεδρίαση στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με χαρακτηριστικότερη την εικόνα του σιωπηλού πρόεδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος συνήθως κάνει δηλώσεις... Νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει τις αντιπροτάσεις των θεσμών, οι οποίοι νωρίτερα -με επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ- είχαν απορρίψει την ελληνική πρόταση χωρίς να αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα. Οι θεσμοί ζητούν μόνιμη περικοπή δαπανών (περικοπές σε μισθούς και συντάξεις) και όχι αύξηση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, όπως προτείνει η κυβέρνηση. Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες -στις 20.30- η συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών (Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι) με τον Αλέξη Τσίπρα,, παρουσία Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ. Η συνάντηση διεξήχθη πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία την οποία αργότερα θα κληθεί να επικυρώσουν οι υπουργοί Οικονομικών. Οι διαφωνίες που διατυπώθηκαν ήταν πολλές και πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν στιγμές που φτάνουν στα όρια της ρήξης. Ωστόσο ελληνική πηγή ανέφερε νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, σημειώνοντας ότι οι διαφωνίες εξακολουθούν να είναι σημαντικές.
«Το ελληνικό χρέος δεν είναι ταμπού, αλλά δεν αποτελεί και άμεση προτεραιότητα» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας ότι θα βρεθεί στην ατζέντα του αποψινού Eurogroup.Σε συνέντευξη που παραχώρησε το Bloomberg TV ο κ. Σαπέν σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι με την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε την αναγκαία χρηματοδότηση της χώρας μετά το τέλος του 2015.
Προοίμιο πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα
Στο μεταξύ λόγο για μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην θέση του πρωθυπουργού αλλά ούτε και του ιδίου έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες. Στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο περιοδικό Crash, ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή το ενδεχόμενο απώλειας της δεδηλωμένης, τόνισε πως θα πρέπει να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Μάλιστα ερωτηθείς για το εάν θα συμμετείχε σε μία κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως «αν ο κ. Τσίπρας έχανε την δεδηλωμένη, ούτε εκείνος θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός. Δική μου επιδίωξη δεν είναι να μπω σε μια κυβέρνηση από την σημερινή Βουλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές άμεσα, γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Κι αν απολεσθεί η δεδηλωμένη, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ο κ. Τσίπρας, με όσους δικούς του συμφωνούν, να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, με τη βοήθεια τη δική μας».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter