Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σαμαράς: Βλέπω την Ελλάδα…, Μέρκελ: Διαβήκατε ακανθώδη δρόμο

6E9C50944ACE762BBB16AFA5B2258B77

"Για ότι έχω κάνει μέχρι τώρα δεν βλέπω τις εκλογές, την Ελλάδα βλέπω. Αυτή η κυβέρνηση ξέρει που πάμε, πως πάμε και πως θα φτάσουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε εκεί που πρέπει να πάμε".

Τούτο δήλωσε στην περατωθείσα προ ολίγου κοινή συνέντευξη τύπου με την Καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς σημειώνοντας ότι θα υπάρξει «κεφαλαιοποίηση» των όποιων θετικών απορρέουν από τις «θυσίες» του λαού αλλά και από την υποδοχή που επεφύλαξε η παγκόσμια αγορά στην κίνηση της Ελλάδας να απευθυνθεί μετά από παρέλευση τετραετίας σε αυτή.
Ερωτηθείσα για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες Έλληνες λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, η καγκελάριος απάντησε: "Στους έλληνες πολίτες που είναι άνεργοι θέλω να πω ότι ήταν ένας δρόμος με πολλές θυσίες, ένας ακανθώδης δρόμος που τον περάσατε και με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το πλεόνασμα δεν λέει τίποτα στον άνεργο, θέλει να το δει, να το καταλάβει ο ίδιος". Η καγκελάριος επισήμανε ότι οι εταίροι βρίσκονται εν αναμονή για την επιβεβαίωση της Eurostat για το πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι "μετά θα συζητήσουμε για το πώς θα φτάσουμε στην ανάπτυξη". Και πρόσθεσε ότι "το φθινόπωρο θα έχουμε μια σφαιρική θεώρηση για το τι γίνεται και για το χρέος. Οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν για το πως θα κινηθούμε από εδώ και πέρα".
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι "συμφωνήσαμε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Το πρωτογενές πλεόνασμα, και η επιστροφή στον κόσμο ενός μέρους του, οφείλονται στις τεράστιες θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού. Αποδεικνύεται ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο". Ειδικότερα τόνισε χαρακτηριστικά: "θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα, μπαίνει στην ανάκαμψη, προτεραιότητα είναι να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν ανάσες στην ελληνική οικονομία".
Ερωτηθείς για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο πρωθυπουργός απάντησε: "Μπήκαμε στα Μνημόνια γιατί δεν μπορούσαμε να βγούμε και να δανειστούμε. Υπερκαλύφθηκε πάνω από οκτώ φορές ο αριθμός των Ομολόγων που θέλαμε να πουλήσουμε σε ένα επιτόκιο που ουδείς ανέμενε και σε μια αγορά που εκδήλωσε με πανηγυρικό τρόπο την εμπιστοσύνη που έδειξε η παγκόσμια αγορά στην Ελλάδα". Και συμπλήρωσε: "Η συνολική πτώση των επιτοκίων δίνει το δικαίωμα στις ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν πιο φθηνό χρήμα και στην Ελλάδα να βγει και να ζητήσει ακόμα πιο φθηνό χρήμα. Προσδοκούμε ότι θα πέσει κι άλλο το επιτόκιο. Η Ελλάδα κάνει κούρσα ανεξαρτησίας. Υπάρχει και το στοιχείο του κόστους του χρήματος για τις επιχειρήσεις".
Νωρίτερα στα επιχειρηματικά fora ο πρωθυπουργός είχε προτάξει την καινοτομία και την εξωστρέφεια σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από «φρέσκιες ιδέες» με στόχο να «διαμορφωθεί μία αγορά που να παράγει αντί να καταναλώνει».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter