Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κορκίδης: «Χωρίς εμπορικά καταστήματα, οι τοπικές κοινωνίες εξαφανίζονται»

0korkidis vasilis new

Με την ευκαιρία των αρχαιρεσιών του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και τέως πρόεδρος του Ε.Σ.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στους συναδέλφους του, επισημαίνοντας τις προκλήσεις της πανδημίας και την σημασία της ενεργής συμμετοχής όλου του εμπορικού κόσμου της πόλης, τόσο στις διαδικασίες εκλογής των μελών του ΔΣ, όσο και στις μελλοντικές αποφάσεις και ενέργειες του ιστορικού εμπορικού συλλόγου, που πάντα θα έχει την στήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου του ΕΒΕΠ είναι το ακόλουθο:
«Το εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική και ευρωπαϊκή ανάκαμψη, αλλά χρειάζεται βοήθεια με επενδύσεις και σωστές πολιτικές από την ΕΕ. Σε πρόσφατο Παγκόσμιο τηλε-Συνέδριο, παρουσιάστηκαν από την EuroCommerce οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εμπόριο σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον ζωτικό ρόλο του εμπορικού τομέα στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης. Το εμπόριο έχει επηρεαστεί με διαφορετικούς τρόπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ολόκληρο το οικοσύστημα θα δει σημαντικές αλλαγές που προκύπτουν από αυτό. Θα δούμε έναν αριθμό γνωστών αλυσίδων να κλείνουν τις πόρτες τους για πάντα, με το λιανικό εμπόριο ένδυσης να πλήττεται ιδιαίτερα, και άλλοι να μειώνουν τον αριθμό των καταστημάτων και του προσωπικού που διαθέτουν σήμερα. Η πανδημία επιτάχυνε επίσης την τάση προς τις διαδικτυακές πωλήσεις, και οι καταναλωτές, που έχουν συνηθίσει τώρα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, θα χρησιμοποιούν αυτό το κανάλι περισσότερο στο μέλλον. Η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί περίπου το 60% του ΑΕγχΠ της ΕΕ, και εάν το εμπόριο αντιμετωπίζει προβλήματα, το ίδιο θα είναι και για το υπόλοιπο της οικονομίας. Ομοίως, με τη βοήθεια στην επιτάχυνση της ήδη ενεργού δέσμευσής της με την ψηφιακή καινοτομία και τη βιωσιμότητα, το οικοσύστημα λιανικής και χονδρικής πώλησης μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό για να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στα πόδια της.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, οι λιανοπωλητές τροφίμων και ειδών παντοπωλείου αντιμετώπισαν μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης για καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οι προμηθευτές και οι εταιρείες logistics είτε έκλεισαν, είτε αγωνίστηκαν να συνεχίσουν. Οι έμποροι λιανικής που παρέμειναν ανοιχτοί υπέστησαν επίσης σημαντικό κόστος για να διατηρήσουν το προσωπικό και τους πελάτες τους ασφαλείς και να βρουν εναλλακτικές πηγές όπου υπήρχε διαταραχή. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο συνέχισαν να εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να πάρουν τα απαραίτητα προϊόντα που χρειάζονταν, και αποτίουμε φόρο τιμής στην αφοσίωσή τους και την τεράστια σκληρή δουλειά τους ώστε η αλυσίδα εφοδιασμού να λειτουργεί προς όφελος όλων. Οι λιανοπωλητές εκτός τροφίμων είτε έκλεισαν με δημόσια διάταξη, είτε υπέστησαν απώλειες έως και 90% στις πωλήσεις τους, λόγω των μέτρων δημόσιας υγείας. Οι χονδρέμποροι που προμηθεύουν τη βιομηχανία εστίασης και φιλοξενίας, που σε μεγάλο βαθμό ήταν κλειστή, είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν σχεδόν στο τίποτα. Το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βασικό οικοσύστημα για την προώθηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης, μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, και σαφή προτεραιότητα στα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης που επιδιώκουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο των μέτρων ανάκαμψης της ΕΕ νέας γενιάς και του προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι λιανοπωλητές και οι χονδρέμποροι παρέχουν στη βιομηχανία άμεση πρόσβαση στους καταναλωτές, πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το τι αγοράζουν, αποτελεσματική διανομή και επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη και υπηρεσίες. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός κατασκευαστή που πετυχαίνει ή αποτυγχάνει με ένα νέο ή υπάρχον προϊόν. Απασχολώντας 29 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, και ως εκ τούτου μια σημαντική πηγή εσόδων για οικογένειες σε κάθε τοπική περιοχή, ο τομέας του εμπορίου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη διατήρηση των περιφερειακών και αγροτικών κοινοτήτων, καθώς και των αστικών κέντρων σε ένα ελκυστικό μέρος διαβίωσης και εργασίας. Αποτελεί αναγκαία προτεραιότητα να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης βοηθούν τους λιανοπωλητές και τους χονδρεμπόρους, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 99% του τομέα μας, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ψηφιακή χρήση, τις ήδη σημαντικές προσπάθειές τους για να καταστήσουν τις δραστηριότητές τους βιώσιμες σε γενικές γραμμές και υποστήριξη να αναπτύξουν τις δεξιότητες του εργατικού τους δυναμικού για να αντιμετωπίσουν αυτές τις νέες προκλήσεις. Εργοδότες και εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις είμαστε “συμπρωταγωνιστές” σε μία νέα πραγματικότητα, το σενάριο της οποίας “έγραψε” η πανδημία. Οφείλουμε όμως να αντέξουμε, γιατί χωρίς εμπορικά καταστήματα, οι τοπικές κοινωνίες εξαφανίζονται.»

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter