Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παράταση προθεσμιών υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ

VEP logo 12

Την αναγκαιότητα παράτασης των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων υπαγωγής των ενδιαφερομένων στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, επεσήμανε σε επιστολή του, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καθυστέρηση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αφού από τα προγράμματα τίθεται ως κριτήριο επιλεξιμότητας το δηλωθέν εισόδημα για το φορολογικό έτος 2015. Ο Πρόεδρος ΒΕΠ, κος Ανδριανός Μιχάλαρος, τονίζει ότι πρέπει να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους και αιτείται παράταση πλέον του μηνός, αφού οι δηλώσεις διαρκούν το λιγότερο τέσσερεις μήνες.
Αναλυτικά η επιστολή, που εστάλη την 21/03/2016, έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ αποτελούν έναν ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας και το βασικό εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, που καταφανέστατα έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια, με την παρατεταμένη κρίση.

Στο Επιμελητήριο μας γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων για τις προθεσμίες που τέθηκαν για την υποβολή των προτάσεων και, ιδιαίτερα, από νέους που θέλουν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις των τεσσάρων νέων προγραμμάτων.

Σημειώνεται ότι ήδη το πρώτο με τίτλο «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» δέχεται ηλεκτρονικά αιτήματα από 08/03/2016 με καταληκτική ημερομηνία στις 15/04/2016.

Το επόμενο «Πρόγραμμα νεοφυής επιχειρηματικότητα» δέχεται υποβολές ηλεκτρονικών αιτήσεων από 17/03/2016 έως 27/04/2016 ενώ τα άλλα δύο «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων» δέχεται αιτήματα από 07/04/2016 έως 20/05/2016 και το πρόγραμμα «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» από 29/03/2016 με καταληκτική ημερομηνία στις 17/05/2016.

Όλα τα ανωτέρω θέτουν ως κριτήριο επιλεξιμότητας το δηλωθέν εισόδημα για το Φορολογικό έτος 2015.

Όπως θα γνωρίζετε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου θα ανοίξει το TAXISnet για τις νέες φορολογικές δηλώσεις 2016 μετά και την κατάθεση των νέων απαιτούμενων ρυθμίσεων για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας, με τροπολογίες που έφερε στην βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.

Στον αντίποδα, ήδη κατά την συνάντηση όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Φοροτεχνικών της Κρήτης, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της αποχής από τις φορολογικές δηλώσεις 2016 και έπεται να ακολουθήσουν και άλλοι.

Επιπλέον, το ΙΚΑ αλλά και ο ΟΑΕΕ αδυνατούν μέχρι στιγμής να εκδώσουν εκκαθαριστικά.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ζητάει με επιστολή του προς τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κο Τρύφωνα Αλεξιάδη, να παραμείνει ενεργό το σύστημα του taxisnet για τουλάχιστον 3 μήνες, τονίζοντας την ανησυχία του για την διαρκή μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς υπάρχει και η απόφαση των λογιστών-φοροτεχνικών για αποχή από την υποβολή δηλώσεων.

Κύριε Υπουργέ, κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η παράταση στις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων ή η αλλαγή των ημερομηνιών έναρξης υποβολής, δίδοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους. Παράταση που, ελπίζουμε, θα είναι πλέον του ενός μηνός, αφού οι δηλώσεις διαρκούν το λιγότερο τέσσερις μήνες.

Ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει συντονισμός που θα είναι υπέρ των υποψηφίων να συμμετάσχουν στα προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και στην επιτυχή υλοποίησή τους, είμαστε σε αναμονή των δικών σας άμεσων ενεργειών και στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.»

Σημειώνεται ότι τελικά το Taxisnet άνοιξε μόλις την Τρίτη, 05/04/2016 και οι προθεσμίες λήξης των προγραμμάτων είναι ασφυκτικές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter