Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ζητούν προτάσεις οι Κινέζοι για συνεργασία - επενδύσεις

dragasakis 549

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνει η Κίνα για επενδύσεις στη χώρα μας, αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά τη χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με επταμελή κινεζική επιτροπή ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας όσον αφορά αφενός εναλλακτικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα στη χώρα μας και αφετέρου τις εξαγωγές. Πληροφορίες από ανώτατη κυβερνητική πηγή υπογραμμίζουν ότι η κινεζική επιτροπή μετέφερε στους Ελληνες πολιτικούς αξιωματούχους την πρόθεση της Κίνας να στηρίξει πρακτικά τη χώρα μας μέσω συγκεκριμένων επενδύσεων και όχι αορίστως όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε διμερείς συναντήσεις.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για projects που η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι έχουν προτεραιότητα. Οι ίδιοι προσθέτουν ακόμη ότι η ελληνική πλευρά είναι θετική για το ξεκίνημα μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, διότι όπως έχει δηλώνει συχνά ο Γ. Δραγασάκης, η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για επενδυτές που θα έρθουν στη χώρα για να μείνουν μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια για τα οποία θα αρχίσει άμεσα η συζήτηση των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με επταμελή αντιπροσωπεία της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (National Development and Reform Commission - NDRC) επικεφαλής της οποίας ήταν ο Wang Xiaotao.

Τους εκπροσώπους της NDRC (αρμόδιου κινεζικού φορέα για τον σχεδιασμό των επενδύσεων στο εξωτερικό) συνόδευε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Τσίπρας, καθώς και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας τον περασμένο Μάρτιο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε την κινεζική αντιπροσωπεία για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Παράλληλα, «επαναβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για την προώθηση μιας μακράς πνοής σταθερής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας στους τομείς των επενδύσεων και των εξαγωγών», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης. Τέλος, αποφασίστηκε ο συντονισμός ομάδων εργασίας, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν και να εξειδικευθούν περαιτέρω ανά έργο τα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Πηγή: www.ethnos.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter