Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σακελλαρίδης: Ο Γιούνκερ είναι φίλος της Ελλάδας

sakelaridis 00009

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι φίλος της Ελλάδας και οι σχέσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικές, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στον απόηχο της πληροφορίας ότι ο κ. Γιούνκερ δεν δέχτηκε τηλεφώνημα του έλληνα πρωθυπουργού το Σάββατο. Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η επαφή έγινε σε χαμηλότερο επίπεδο, από συνεργάτες του πρωθυπουργού προς συνεργάτες του κ. Γιούνκερ.

Ακόμη είπε ότι ο πρωθυπουργός ούδεποτε ανέφερε στη Βουλή ότι το κείμενο των εταίρων είναι κείμενο της Κομισιόν και ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν βάζει τέτοια θέματα.

Για τις διαπραγματεύσεις είπε ότι συνεχίζονται σε πολιτικό επίπεδο με στόχο τη συμφωνία, ενώ στις Βρυξέλλες για τις συζητήσεις σε επίπεδο Brussels Group είπε ότι έχουν μεταβεί ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακάλωτος.

Σε ερώτηση με ποιους συζητούν ο κ. Παππάς και ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Σακελλαρίδης απέφυγε να δώσει απάντηση λέγοντας ότι οι απεφές θα ανακοινωθον σύντομα.

Επίσης, σε ερώτηση εάν η ελληνική πλευρά ξαναγράφει τη δική της πρόταση προς τους δανειστές απάντησε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να δει εάν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων για συμφωνία. Είπε ακόμη πως η Αθήνα περιμένει την αντίδραση των θεσμών επι των προτάσεών της.

Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λέγοντας ότι η ελληνική πρόταση 47 σελίδων δεν αντανακλά τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά αποτελεί το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα παράτασης του προγράμματος, σημείωσε ότι η Αθήνα επιδιώκει μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία που θα διευθετεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα και την κρίση ρευστότητας -όχι μόνο για την κάλυψη των δόσεων-, αλλά θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, όπως έχει τεθεί στην ελληνική πρόταση.

«Οποιαδήποτε λύση λαμβάνει υπόψη της τα παραπάνω, τη συζητάμε» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως μια παράταση με τους σημερινούς όρους χρηματοδότησης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε κατηγορηματικά «όχι» και σημείωσε πως ο πρωθυπουργός έχει πει πως αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.

Ερωτηθείς εάν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε πως τίθεται ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης, αλλά δεν θα χρειαστεί να τεθεί θέμα διαγραφής βουλευτών, γιατί για να φτάσει η συμφωνία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σημαίνει ότι ο κάθε βουλευτής θα μπορει να την ψηφίσει.

Σχετικά με το εάν υπάρχει ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων, απάντησε πως η 30ή Ιουνίου είναι ένα όριο, που έχει τεθεί από την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ωστόσο θέση της κυβέρνησης είναι να μην μπαίνουν χρονικά όρια πέραν αυτού που έχει τεθεί από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς σχετικά με την μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η ελληνική πλερυά ζήτησε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας να ομαδοποιηθούν οι δόσεις του ΔΝΤ για το τέλος του μήνα.

 

Πηγή: www.in.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter