Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κατάρρευση τιμών και προσδοκιών στο Χρηματιστήριο

xrimatistirio 000

Μεγάλες απώλειες που προσεγγίζουν το 5% καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς εντείνεται το sell off στις τράπεζες με ισχυρούς παίκτες να αναζητούν πόρτα απεγκλωβισμού έπειτα από την διάσπαση των 800 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Το αίτημα ομαδοποίησης των δόσεων του ΔΝΤ και αποπληρωμής τους στο τέλος Ιουνίου αποτέλεσε καταλυτική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση που έχει εμφανή αρνητική επίδραση στις αγορές, όχι μόνο επειδή εντείνει την αβεβαιότητα για το τι θα επιλέξει να κάνει στο «τέλος της ημέρας» η ελληνική κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένης και της έντονης σεναριολογίας για νέες εκλογές, αλλά και επειδή η αγορά αντιλαμβάνεται πως το θρίλερ της διαπραγμάτευσης θα συνεχιστεί για καιρό ακόμη αφού δεν υπάρχει πλέον η πίεση του χρόνου για εύρεση άμεσης λύσης.

Εύλογα όσοι είχαν επιχειρήσει να κερδοσκοπήσουν με το σενάριο της γρήγορης συμφωνίας, σπεύδουν να πάρουν τα κέρδη ή να περιορίσουν τις ζημιές τους, με αποτέλεσμα οι πιέσεις που εκδηλώνονται να έχουν επιθετικό χαρακτήρα αν και η έως τώρα υποχώρηση έχει ακόμη διορθωτικό χαρακτήρα.

Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης έφτασε να χάνει ποσοστό μέχρι 4,85% στις 787,02 μονάδες, πλησιάζοντας σε επίπεδα συναγερμού και για τους πιο μεσοπρόθεσμους επενδυτές καθώς καθίσταται εμφανές ότι οι τιμές με αυτό το ρυθμό μπορούν να φτάσουν άμεσα τη στήριξη των 780 μονάδων, ενδεχόμενη απώλεια της οποίας θα οδηγήσει προς τις 750 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τράπεζες καθώς παράταση των διαπραγματεύσεων και πολύ περισσότερο αδυναμία προσέγγισης-σύγκλισης των απόψεων κυβέρνησης-δανειστών, δύναται να δρομολογήσει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο από πλευράς ρευστότητας, είτε από την πλευρά των καταθετών είτε λόγω αλλαγής στάσης της ΕΚΤ ως προς τα collaterals δανεισμού. Εξ ου και οι μεγάλες απώλειες ως και 9,55% για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έχει την επόμενη σημαντική στήριξη κοντά στις 600 μονάδες.

Η Πειραιώς δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις λόγω και των μεγάλων υπεραξιών που προσφέρει, καταγράφοντας πτώση ως και 13,5% στα 0,4520 ευρώ, η Eurobank σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης με απώλειες πάνω από 10% σήμερα και πράξεις ως τα 0,1310 ευρώ, η Εθνική υποχωρεί μέχρι και 9% στα 1,12 ευρώ, ενώ η Alpha με ποσοστό απωλειών άνω του 6% υποχωρεί στα 0,31 ευρώ. Ο τζίρος για τις τέσσερις συστημικές ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 37 εκατ. ευρώ για την αγορά,

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν πλέον και οι περισσότερες από τις μετοχές του FTSE Large Cap 25, με τον δείκτη να έχει επίσης προσεγγίσει σε απόσταση αναπνοής τα κρίσιμα επίπεδα των 230 μονάδων, καθώς το ενδοσυνεδριακό χαμηλό έχει γίνει στις 235 μονάδες. Στο επίκεντρο των πωλητών οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και την Ελλάκτωρ να υποχωρούν πάνω από 6%, σε κλοιό πιέσεων τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ με πτώση 5-6%, ενώ ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή συγκαταλέγονται επίσης στις μετοχές με σημαντική πτώση.

Αντίστοιχα αρνητική και η εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με αρνητικούς πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τη Χαλκόρ (-9%), την Αττικής (-8,8%), την Autohellas (-7,74%) καθώς και τις MIG, Ιntracom, Frigoglass, Φουρλή, Άνεμο κ.α που υποχωρούν κατά 4-5%.

Γενικευμένη η πτώση στην αγορά, με μόλις... 8 μετοχές να καταγράφουν άνοδο έναντι 70 που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter