Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» για το φορτίο του Αγία Ζώνη ΙΙ

68729AA45CDD618EDFEFE2F731B1624E

Το πετρελαιοφόρο "Aegean breeze 1" προσέγγισε, πρωινές ώρες σήμερα, το σημείο όπου έχει βυθιστεί το μικρό δεξαμενόπλοιο «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης, προκειμένου να συνεχιστεί η απάντληση των καυσίμων από το ναυάγιο, μια διαδικασία που έχει σταματήσει εδώ και δύο ημέρες. Κοντά στο σημείο του ναυαγίου βρίσκεται και το δεξαμενόπλοιο "Siros". Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο πλοία ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες και η μία έχει αιτηθεί να απαντλήσει το πετρέλαιο ως πετρελαιοειδή κατάλοιπα και η άλλη ως φορτίο.

Μέχρι στιγμής πάντως από τις αρμόδιες Αρχές δεν έχει γίνει γνωστό αν η διαδικασία απάντλησης θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πλωτό γερανό που βρίσκεται στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 κυβικά μίγματα πετρελαιοειδών από το "ΑΓ.ΖΩΝΗ".

Σημειώνεται ότι έως τώρα την επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων, από το ναυαγισμένο πλοίο, είχε το δεξαμενόπλοιο «Lassea», στο οποίο έληξαν τα πιστοποιητικά ασφαλείας του ενώ έπειτα από έλεγχο λιμενικών και τελωνειακών στις δεξαμενές έρματος του πλοίου εντοπίστηκαν ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά.

Για την υπόθεση του «Lassea» συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου, που κρατούνται από προχθές στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά και στους οποίους έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος.

Η εκδίκαση της υπόθεσής των δύο κατηγορουμένων ναυτικών ξεκίνησε χθες και θα επαναληφθεί εκ νέου σήμερα στις τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά, ενώ οι τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας (λιμενικοί και τελωνειακοί) δεν παρουσιάστηκαν, καθώς, όπως ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα, ακόμα δεν έχει ογκομετρηθεί το παράνομο φορτίο και συνεπώς δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων, που πρέπει απαραιτήτως να προσκομιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και η συνήγορος του πλοιάρχου, η οποία έως χθες δεν είχε ακόμα λάβει γνώση της δικογραφίας.

Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση, στο συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο -που σύμφωνα με το λιμενικό σώμα είχαν βρεθεί μίγματα πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά - είχαν φορτωθεί 1.533 κυβικά πετρελαιοειδών με απάντληση από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ», τα οποία αναμένεται να αδειάσει το δεξαμενόπλοιο με εισαγγελική εντολή στα ΕΛΠΕ.

Πηγή: www.skai.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter