Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ημερίδα του ΒΕΠ για την ανάδειξη και αναβάθμιση της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

mixalaros andrianos 5545

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, η ημερίδα που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και τη Δ.Δ.Ε. Πειραιά με θέμα: «Ο βιοτεχνικός κόσμος του ΠΕΙΡΑΙΑ συνομιλεί με την τοπική & ευρύτερη κοινότητα της Τεχνικής-Επαγγελματικής εκπαίδευσης για το κοινό μέλλον»

Η έναρξη των εργασιών της ημερίδας έγινε από τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κο Ανδριανό Μιχάλαρο ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία το Ίδρυμα Ευγενίδου, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και τη Δ.Δ.Ε. Πειραιά, αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων είπε:

«Η ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης αποτελεί σημαντική συνθήκη εξόδου της χώρας από τα αδιέξοδα της κρίσης, με αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις, επομένως και με ανάσχεση της ανεργίας που πλήττει ιδίως τη νεολαία μας.

Πρέπει να δοθεί στην τεχνική εκπαίδευση η αξία που της αρμόζει με ουσιαστικές αλλαγές που θα προωθηθούν.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να δούμε ένα βίντεο που μας έχει παραχωρήσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Στουτγάρδης και που μέσα σε ελάχιστο χρόνο δείχνει τη συνεισφορά της βιοτεχνίας στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Η τεχνική εκπαίδευση ήταν ανέκαθεν ένας τομέας που ενδιέφερε τις μικρές επιχειρήσεις της μεταποίησης διότι ακριβώς στις τάξεις των τεχνικών επαγγελματικών σχολών συνέρεε ένα σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού, που αργότερα δημιουργούσε ή στελέχωνε τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη από την αγορά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια ποιοτική αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.

Η δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων μπορεί να αναδεχθεί μέσα από τις κατάλληλες διαδικασίες και τα παιδιά των Επαγγελματικών Λυκείων να είναι οι επόμενοι που θα υποστηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας η οποία και αποτελεί διέξοδο από την κρίση».

Στην συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί:
• Από τον κο Λεωνίδα Δημητριάδη - Eυγενίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Eυγενίδου, ο οποίος υπογράμμισε ότι

«το Ίδρυμα Ευγενίδου διαχρονικά θεωρεί πολύ σημαντικό πυλώνα της Κοινωνίας και της Οικονομίας την Τεχνική και Επαγγελματική ή όπως θα έλεγαν πολλοί σήμερα την Τεχνολογική Εκπαίδευση».

«Οι 15.000 ενεργές επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά», πρόσθεσε ο κ. Ευγενίδης, «στηρίζονται στην επιχειρηματικότητα, αλλά πρωτίστως στην σκληρή δουλειά των εργαζομένων σε αυτές, η συμβολή στην επαρκή εκπαίδευση των οποίων, αλλά και στην επιμόρφωσή τους, υπήρξε διαχρονικά ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξης του Ιδρύματος Ευγενίδου από συστάσεώς του».

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην διάρκεια της παρέμβασης του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε και τα ακόλουθα :

«Γι’ αυτό και ο σκοπός του μετέπειτα συσταθέντος Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν η συμβολή «εις την εκπαίδευσιν νέων Ελληνικής ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω». Οι πρώτες δραστηριότητες του Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν οι υποτροφίες σε τελειόφοιτους Τεχνικών Σχολών για μετεκπαίδευση σε μεγάλες βιομηχανίες της Βορείου Ευρώπης, η δημιουργία άρτιας τεχνικής βιβλιοθήκης και, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50, η έκδοση και διανομή των εκατομμυρίων βιβλίων για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση».

«Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή του ΒΕΠ, που σκοπεύουν: α) να φέρουν κοντύτερα την προσφορά με την ζήτηση της εργασίας, β) να αναζητήσουν τρόπους ούτως ώστε να έλθουν κοντύτερα η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, και γ) να αναδείξουν την ανάγκη κοινής αναζήτησης τρόπων με τον οποίο θα ενισχυθεί τόσο η πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών όσο και η δυνατότητα πρακτικής επιμόρφωσης των αποφοίτων, θα έχουν πάντα την στήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου»

Και καταλήγοντας, τόνισε: «Εμείς, ως Ίδρυμα Ευγενίδου, υπηρετώντας τον σκοπό μας, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Τεχνική Εκπαίδευση της χώρας μας και, βεβαίως, πρωτοβουλίες όπως η σημερινή».

• Τον κο Γεώργιο Κουράση, Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος συνεχάρη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά για την πρωτοβουλία να διοργανώσει την εν λόγω ημερίδα και επεσήμανε το ρόλο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και τις ενέργειες σχετικά με την τεχνική εκπαίδευση.

• Τον κο Νικόλαο Μουμούρη, Διευθυντή της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, ο οποίος ευχαρίστησε το ΒΕΠ τόσο για τη συνεργασία όσο και για τη πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στην σημασία ανάδειξης της τεχνικής εκπαίδευσης.

Επίσης χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ.:
• Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
• Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
• Ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κος Διονύσης Καλαματιανός, ως εκπρόσωπος του Υπουργού , κου Παν. Κουρουμπλή.
• Ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κος Θέμης Κοτσιφάκης, Διευθυντής του Γραφείου Υφυπουργού.
• Ο κος Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Στη συνέχεα ξεκίνησαν οι εργασίες της ημερίδας, την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μαθητές από τα: 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά, 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο ΕΠΑΛ

Σαλαμίνας, 1ο ΕΠΑΛ Περάματος και ΕΠΑΛ Μεγάρων, καθηγητές, σχολικοί σύμβουλοι και πλήθος επιχειρηματιών.
Στην πρώτη θεματική ενότητα, που αναφερόταν στον ρόλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο Σύμβουλος του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κος Ηρακλής Πλιάκης, ανέλυσε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αναβάθμιση της ΕΕΚ.

Πώς είναι τα ΕΠΑΛ σήμερα περιέγραψε στην ομιλία του ο Διευθυντής της ΔΔΕ Πειραιά, κος Νικόλαος Μουμούρης, ενώ μελέτη για το προφίλ των μαθητών των ΕΠΑΛ παρουσίασε η εκπαιδευτικός Δ.Ε., κα Αλεξάνδρα Φέγγη.

Στον κοινωνικό ρόλο των ΕΠΑΛ, τους εκπαιδευτικούς και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε η κα Χρυσούλα Λαλαζήση, Σχολική Σύμβουλος ΔΕ, με έδρα την ΔΔΕ Πειραιά.
Σε επιτυχείς εμπειρίες από παλαιότερες εποχές αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κος Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης..

Στη δεύτερη θεματική ενότητα που αναφερόταν στον επιχειρηματικό κόσμο και την τεχνική εκπαίδευση-κατάρτιση, παρουσιάσθηκε από τον κο Χρήστο Μαριόλα, υπεύθυνο επικοινωνίας, η ηλεκτρονική εφαρμογή διασύνδεσης επιχειρηματικότητας και τεχνικής εκπαίδευσης-κατάρτισης του Β.Ε.Π.

Την σύνδεση ΕΕΚ και αγοράς εργασίας: κίνητρα και εμπόδια για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε προγράμματα μαθητείας, ανέλυσε ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κος Δημήτρης Βαργιάμης, ενώ ο καθηγητής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών της ΚΕΕΕ, κος Χάρης Λαμπρόπουλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου για την υποστήριξη της μαθητείας. Στην μαθητεία του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε η κα Στέλλα Καραβά, Προϊσταμένη Δ/νσης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Μέσων Διδασκαλίας του ΟΑΕΔ.

Εκπληκτική ήταν η συμμετοχή μαθητών, επιχειρηματιών και καθηγητών και στους δύο κύκλους συζητήσεων, που ακολούθησαν τις δύο θεματικές ενότητες, ενώ, παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύνδεση μέσω Skype με ΕΠΑΛ Κω, Καρδίτσας,, Κεφαλονιάς και Λέσβου, με σκοπό να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΕΠΑΛ της Περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κος Αδριανός Μιχάλαρος, κλείνοντας την ημερίδα, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάσθηκαν με το Επιμελητήριο, καθηγητές, μαθητές, ομιλητές, επεσήμανε ότι αυτή η ημερίδα είναι η αρχή για μια σειρά ενεργειών υποστήριξης και αναβάθμισης της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης από ΒΕΠ και, υποστήριξε, ότι αυτή η διοργάνωση θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την ίδια χρονική περίοδο, ώστε, σύμφωνα με τα δεδομένα να χαράσσονται νέοι στόχοι αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter