Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σχέδιο για 2ετή αποβολή της Ελλάδας από την Schengen - Αμηχανία στην κυβέρνηση

sengen visa 11222

Εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο "Η ακεραιότητα της Συνθήκης Schengen" αποκαλύπτει, την πρόθεση αρκετών κρατών μελών της Ε.Ε. να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα του χώρου για δύο χρόνια. Η κυβέρνηση από πλευράς της στέκεται εξαιρετικά αμήχανα απέναντι στα σχετικά δημοσιεύματα, ως διαφάνηκε από την ανακοίνωση της πορτ παρόλ της, Όλγας Γεροβασίλη, καθώς από τη μία αρνείται ότι έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα στο τραπέζι αλλά ομολογεί την ύπαρξη ευρωπαικών "κύκλων" που ενδεχομένως "μηχανεύονται" τέτοια εξέλιξη.

Το σχέδιο

Η πρόταση περιλαμβάνει την άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τρίτες χώρες (rapid border intervention teams - (RABITs), ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Aξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το σχέδιο αυτό έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα των Financial Times που προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα θα απειληθεί με έξοδο από τη ζώνη Schengen.

Ξεκαθαρίζεται ωστόσο πως προϋπόθεση για την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου είναι η ύπαρξη μιας σοβαρής απειλής για την δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.

Αναλυτικά, το σχέδιο που προτείνει η προεδρία αναφέρονται οι επιφυλάξεις αρκετών κρατών – μελών για τη λειτουργία της Schengen υπό την σοβαρή πίεση που προκαλείται από την προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, η αδυναμία ορισμένων κρατών μελών να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση του κεκτημένου του χώρου της ζώνης.

Η Προεδρία καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει τέσσερα σημαντικά ζητήματα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και η τρομοκρατική απειλή, όπως την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε περίπτωση επαναφοράς ελέγχων στα σύνορά τους, τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, την αύξηση των ελέγχων για να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.

Η Προεδρία προτείνει στο Συμβούλιο να αποφασίσει πως ακόμα και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εμπίπτει στο άρθρο 25 του κώδικα συνόρων, τα κράτη – μέλη που θα επαναφέρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ενημέρωση γειτονικών κρατών –μελών ώστε να υπάρχει χρόνος προσαρμογής στη νέα κατάσταση.

Διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η FRONTEX έχει καταγράψει περίπου 1,2 εκ. παράνομες διαβάσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2015 αύξηση της τάξης του 431% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Επιπλέον, ένας αριθμός των παράνομων διαβάσεων δεν έχουν καταγραφεί, με αποτέλεσμα ο ακριβής αριθμός να είναι άγνωστος.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η Προεδρία προτείνει στο Συμβούλιο τη λήψη μέτρων για να αποτραπεί η παράνομη διέλευση των συνόρων, την ανάπτυξη των ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT's), ιδιαίτερα στα εξωτερικά χερσαία σύνορα στα Βαλκάνια και την άμεση ανάπτυξη επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες δυσκολίες που παρατηρούνται με γειτονικές χώρες.

Αύξηση των ελέγχων

Η Προεδρία προτείνει την διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων για τον έλεγχο των προσώπων εντός του χώρου Schengen συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των βάσεων δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι παράνομοι μετανάστες θα εντοπίζονται και θα καταχωρίζονται, ώστε οι παράνομοι μετανάστες που έχουν εισέλθει σε χώρο Schengen να μην μπορούν να διαμείνουν στην ίδια χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς καταγραφή τους.

Αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ελέγχους

Eπιπλέον προτείνεται η πιθανότητα επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για χρονικό διάστημα ως και δύο ετών. Βάσει των διατάξεων αυτών, ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να εφαρμόσει τέτοιους ελέγχους για χρονικό διάστημα που ξεπερνά συνολικά τους 6 μήνες.

Η παράταση αυτής της κατάστασης θα απαιτούσε έγκριση του Συμβουλίου, μετά από πρόταση της Επιτροπής. Η σύσταση αυτή μπορεί να εκδοθεί σε εξαιρετικές περιστάσεις για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τα μέτρα του Κώδικα συνόρων της Schengen δεν επαρκούν.

Όταν σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνολική λειτουργία του χώρου τίθεται σε κίνδυνο, η προθεσμία για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να παραταθεί μέχρι μια συνολική περίοδο δύο ετών. Η Προεδρία καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής παράτασης σύμφωνα με το άρθρο 26 του κώδικα συνόρων Schengen, ενώ καλεί την ίδια στιγμή τα κράτη – μέλη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Kανένα τελεσίγραφο στην Ελλάδα για Schengen

Nωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, o προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν διευκρίνιζε ότι οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Ο ίδιος απέρριψε οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι έδωσε τελεσίγραφο στην Αθήνα τη Δευτέρα όσον αφορά τον κίνδυνο αποκλεισμού από την Schengen. Επίσης υπογράμμισε ότι έχει ενθαρρυνθεί από τις προόδους που έχει να επιδείξει η Ελλάδα όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.

"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για την Schengen και την Ελλάδα, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από την Schengen", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

O YΠΕΞ χρησιμοποίησε τέλος σκληρή γλώσσα για τη συζήτηση στην Ολλανδία και αλλού για μια πολύ περιορισμένη ζώνη Schengen: "Θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για αυτές τις 'μίνι Schengen'", είπε.

"Αν θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, να της δώσουμε άλλη μια κλωτσιά στο στομάχι ώστε να γίνει η Ευρώπη κάτι το αγνώριστο σε σχέση με την ιδέα μας για αλληλεγγύη, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την συζήτηση", κατέληξε.

"Σύγκρουση προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων"

Στη σύγκρουση, σε επίπεδο Ευρώπης, μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων στη διαχείριση του προσφυγικού, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

"Υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία διαρρέονται από ακραίους ευρωπαϊκούς κύκλους, προτάσσοντας μια λογική κλειστών συνόρων" ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Σχετικά με την Συνθήκη Σένγκεν και την Ελλάδα, η κ. Σβίγκου επισήμανε τη δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, για θέματα Μετανάστευσης και ΥΠ.ΕΞ του Λουξεμβούργου ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, και ότι όσοι ενδεχομένως μιλήσουν για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν, καταστρέφουν το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή μια τέτοια συζήτηση.

Γεροβασίλη: Δεν τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Schengen αλλά...

Ουδέποτε τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δηλώνει η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας μάλιστα ότι η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Η διάψευση που προκύπτει από τη δήλωση της Κυβερνητικής εκπροσώπου δεν είναι πάντως αρκετά ισχυρή, όπως αποκαλύπτεται στον επίλογό της.

Και τούτο διότι η κ. Γεροβασίλη παραδέχεται ότι υπάρχουν ευρωπαικοί "κύκλοι" οι οποίοι "επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς".

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter