Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Η κατάσταση στη Σκάλα Συκαμνιάς μας προσβάλλει ως Ευρώπη, μας προσβάλλει ως ανθρώπους»

prosfyges 10 777x437

«Αυτά που είδα στη Σκάλα Συκαμνιάς δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι δικό μου προσωπικό πρόβλημα ως Ευρωπαίου πολίτη, ως ανθρώπου, ως πολιτικού της κοινής πατρίδας της Ευρώπης. Η κατάσταση που είδα εδώ δεν μπορεί να υπάρχει σε ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας προσβάλλει ως Ευρώπη, μας προσβάλλει ως ανθρώπους». Αυτά δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Βιτένις Αντρουκάιτις, αρμόδιος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, ο οποίος συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο επισκέφθηκε τη Σκάλα Συκαμνιάς. Ο Ευρωπαίος επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την εικόνα των πλαστικών λεμβών που έφτασαν εκείνη την ώρα από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια στη θέση Πλάτανος, όπου εθελοντές έδιναν μάχη πραγματικά για την πρώτη περίθαλψη των προσφύγων.

Και αυτό έκανε τον Βιτένις Αντρουκάιτις να πει στη δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είμαι περήφανος γι' αυτόν τον κόσμο είμαι περήφανος για τους πολίτες αυτού του νησιού, για τους γιατρούς, για τους εθελοντές, όλους αυτούς που είναι εδώ έτοιμοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Είδα ότι οι πρόσφυγες έρχονται σε άθλια κατάσταση, κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι, τραυματισμένοι, με μικρά παιδιά γεμάτοι πόνο. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τον πόνο αυτών των ανθρώπων, αλλά και το συναίσθημα που νιώθει κανείς βλέποντας αυτή την καταστροφή. Προπάντων, όμως, την ελπίδα που γεννά για την Ευρώπη όλο αυτό το κίνημα αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων εθελοντών που σπεύδουν να βοηθήσουν».

Όπως είπε ο κ. Αντρουικάιτις, θα μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάγκη όλα τα κράτη της Ένωσης να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που διαπίστωσε. Όπως υποστήριξε, «η Συκαμνιά είναι ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μόνο τμήμα της Ελλάδας, είναι ένα κομμάτι μας.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος εδώ, ενδιαφέρει το ίδιο τους πολίτες της Βουδαπέστης, της Βαρσοβίας, σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αλλά και όλοι οι βουλευτές θα έπρεπε ίσως να έρθουν εδώ. Τους καλώ να έρθουν εδώ για λίγο να βοηθήσουν τις τραγικές συνθήκες, να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν αυτές οι τραγικές συνθήκες. Χρειαζόμαστε να υπάρξουν άμεσες λύσεις τώρα».

Πηγή: AΠΕ

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter