Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών

8B18EC7237A3C0452769A8DD8D48861C

Το θέμα της λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη κατά τη συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό(Περιφερειάρχη Θεσσαλίας) και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γεώργιο Πατούλη(Δήμαρχο Αμαρουσίου).

Στη συνάντηση αναμένεται να πάρουν μέρος και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει διαβούλευση με φορείς των Περιφερειών και των Δήμων για το ζήτημα των Λιμενικών Ταμείων καθώς, όπως σημειώνεται, τα αποτελέσματα από τη λειτουργία τους δεν κρίνονται ικανοποιητικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των Οργανισμών Λιμένων.

Παράγοντες της Ακτής Μιαούλη σχολιάζοντας πρόσφατα την πρόταση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για σύσταση Λιμενικού Ταμείου είχαν επισημάνει μιλώντας στο «Βήμα» πως τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία όπου δημιουργήθηκαν ήταν δυσλειτουργικά και έπρεπε να περάσουν από γραφειοκρατικές διαδικασίες ακόμη και οι πιο απλές εργασίας στον χώρο που διοικούν.

Υπενθύμιζαν επίσης πως ο νόμος 4150/2013 που αναφερόταν και στα Λιμενικά Ταμεία με την υπογραφή του πρώην υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη και πέρασε από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2013 έμεινε στα χαρτιά.

Τότε ο κ. Μουσουρούλης είχε τονίσει στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι «το ερώτημα είναι αν τα δημοτικά λιμενικά ταμεία είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, αλλά και στις ίδιες τις απαιτήσεις της εθνικής στρατηγικής λιμένων» προτείνοντας την ενοποίηση ως λύση, καθώς γνώριζε πολύ καλά την «προβληματική» λειτουργία τους.

Η μόνη εφαρμογή του ουσιαστικά έγινε τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου όταν 10 Λιμενικά Ταμεία της Εύβοιας εντάχθηκαν σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν άλλαξε τίποτα.

Επίσης στο άρθρο 38 του συγκεκριμένου νόμου σημειωνόταν ότι οι Οργανισμοί Λιμένων δύνανται να συγκροτήσουν συστήματα οργάνωσης - Κεντρικά Λιμενικά Δίκτυα της χώρας: Το Αττικό Λιμενικό Δίκτυο, αποτελούμενο από τους Οργανισμούς Λιμένων - Ανώνυμες Εταιρείες του Πειραιά (ΟΛΠ ΑΕ), του Λαυρίου (ΟΛΛ ΑΕ), της Ελευσίνας (ΟΛΕ ΑΕ) και της Ραφήνας (ΟΛΡ ΑΕ), το Δίκτυο Λιμένων Βορείου Ελλάδος, αποτελούμενο από τους Οργανισμούς Λιμένων - Ανώνυμες Εταιρείες της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), της Καβάλας (ΟΛΚ ΑΕ), της Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ ΑΕ) και του Βόλου (ΟΛΒ ΑΕ), το Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδος, αποτελούμενο από τους Οργανισμούς Λιμένων - Ανώνυμες Εταιρείες της Πάτρας (ΟΛΠΑ ΑΕ), της Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ) και της Κέρκυρας (ΟΛΚΕ ΑΕ) και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ ΑΕ).

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter