Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

G20: «Εγκαινιάστηκε» εμπορική οδός Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης

0koyti

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μαζί με τους ηγέτες της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) που δεσμεύεται για την ανάπτυξη μιας νέας διατροπικής εμπορικής οδού Ινδίας - Μέσης Ανατολής – Ευρώπης στις 9 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20. Η «διαδρομή» θα συνδεθεί τόσο μέσω σιδηροδρόμων όσο και μέσω λιμένων. Μέσω της ενισχυμένης συνδεσιμότητας, η διαδρομή αναμένεται να προκαλέσει βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις ηπείρους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ο σχεδιαζόμενος διάδρομος επιδιώκει να σφυρηλατήσει έναν δεσμό μεταξύ της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της ΕΕ μέσω σιδηροδρομικών διαδρομών και λιμένων με την ελπίδα να επιταχυνθεί το εμπόριο και να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία, σύμφωνα με τον Guardian.
Τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα μεταφέρονται μέσω αυτών των χωρών, αλλά θα επιτρέψει επίσης την ψηφιακή συνδεσιμότητα, παράλληλα με την εξαγωγή υδρογόνου.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η αυξημένη συνδεσιμότητα θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Ισραήλ, επιταχύνοντας παράλληλα το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40%.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές αμφισβήτησαν αυτή την κίνηση ως πρόκληση ή αντίβαρο στην πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) της Κίνας, αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιταλία - η μόνη χώρα της G7 μέχρι στιγμής - έχουν ήδη δεσμευτεί στην BRI της Κίνας. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ωστόσο, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την BRI μέχρι το τέλος του έτους. Τα κράτη του Κόλπου διατήρησαν μια θέση «ουδετερότητας» καθώς για τη Μέση Ανατολή, ο διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης δεν έρχεται σε αντίθεση με την BRI.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter