Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το ΕΚ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας

00 1075885 κουτί

Η συμφωνία «οικονομικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, η οποία εγκρίθηκε την Τετάρτη με 474 ψήφους υπέρ, 152 κατά και 40 αποχές, θα καταργήσει σχεδόν όλους τους τελωνειακούς δασμούς, εξοικονομώντας περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Η συμφωνία αυτή στηρίξει σαφώς ένα ελεύθερο, δίκαιο, βασισμένο σε κανόνες εμπόριο «σε μία εποχή σοβαρών προκλήσεων προστατευτισμού».
Ενώ οι περισσότερο ευαίσθητοι τομείς της ΕΕ όπως η παραγωγή ρυζιού, διασφαλίζονται, εκείνοι του κρασιού, των τυριών, του βοδινού, του χοιρινού, των ζυμαρικών, της σοκολάτας και των μπισκότων θα απελευθερωθούν από τους δασμούς είτε άμεσα είτε μετά από μεταβατική περίοδο. 205 προϊόντα με ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις θα προστατευθούν προκειμένου να βοηθηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 78% των επιχειρήσεων που εξάγουν στην Ιαπωνία. Το ΕΚ προτρέπει την Επιτροπή να διευκολύνει με ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων αυτών , έτσι ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν το συντομότερο από τη συμφωνία.
Η Ιαπωνία «ανοίγει» στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό την αγορά προμηθειών σιδηροδρομικού υλικού και των δημόσιων συμβάσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της. Θα απελευθερωθούν επίσης το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Το ΕΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο της εργατικής νομοθεσίας καθώς και της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και της στήριξης που παρέχει η χώρα προς τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα ζητάει από τις δύο πλευρές να καταπολεμήσουν την παράνομη υλοτομία. Παρόλα αυτά, τα μέλη του ΕΚ τόνισαν ότι η Ιαπωνία πρέπει να επικυρώσει όλους τους σχετικούς κώδικες εργασίας που ορίζονται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Το ΕΚ επικύρωσε επίσης σήμερα τη συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με χχ ψήφους υπέρ, χχ κατά και χχ αποχές, η οποία επεκτείνει τη συνεργασία και σε τομείς όπως η ενέργεια, η παιδεία, η έρευνα, η αναπτυξιακή βοήθεια, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της τρομοκρατίας.
«Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί ορόσημο για το δίκαιο εμπόριο που βασίζεται σε κανόνες και αξίες, σε μια περίοδο ενίσχυσης του προστατευτισμού. Η συμφωνία θα συμβάλει στην προώθηση υψηλών προτύπων και στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στην εμπορική πολιτική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα πολύ προοδευτικό μήνυμα και θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του, έτσι ώστε η μεγαλύτερη διμερής εμπορική συμφωνία της ΕΕ να αποδώσει τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Pedro Silva Pereira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), εισηγητής για την εμπορική συμφωνία.

«Οι απαντήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης έρχονται μέσω της συνεργασίας και της καθιέρωσης παγκόσμιων προτύπων. Απορρίπτουμε κάθετα τον προστατευτισμό και τον εθνικισμό - δεν θα λύσουν τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά μόνο θα μας χωρίσουν ακόμα περισσότερο. Θα είναι ζωτικής σημασίας η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας και η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε κάθε βήμα ώστε να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα ωφελήσει τους εργαζόμενους και τους πολίτες», δήλωσε ο Bernd Lange (Σοσιαλιστές, Γερμανία), πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου του ΕΚ.
Η συμφωνία «οικονομικής εταιρικής σχέσης» ΕΕ-Ιαπωνίας, η οποία υπογράφηκε στις 17 Ιουλίου 2018, δημιουργεί εμπορική ζώνη 600 εκατομμυρίων ανθρώπων και καλύπτει το ένα τρίτο του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος και περίπου το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.
Διαπραγματεύσεις για ξεχωριστή συμφωνία με την Ιαπωνία για την προστασία των επενδύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το ιαπωνικό κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την συμφωνία. Οι κυβερνήσεις στο Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνουν τη συμφωνία στις 21 Δεκεμβρίου μετά από την σημερινή έγκρισή της από το ΕΚ. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019.
Η συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» θα τεθεί σε ισχύ εφόσον επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter