Τετ05012024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το Γερμανικό "Schengen kaputt" ακολουθεί και η Σλοβακία

prosfyges oor

Το παράδειγμα της Γερμανίας ακολούθησε σήμερα και η Σλοβακία, με τον υπουργό Εσωτερικών να ανακοινώνει ότι επαναφέρει τους προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία και την Αυστρία. Η γενικότερη κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της ΕΕ φαντάζει έκρυθμη καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες βρίσκονται διασκορπισμένοι σε Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία.

Οι αναστολές της συνθήκης Schengen έχει ανησυχήσει τις Βρυξέλλες που βρίσκονται προ ενός περίεργου αδιεξόδου σε ένα θέμα με πολιτικές , οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Η Κομισιόν από την πλευρά της επεχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα κάνοντας λόγο για νομικά αιτιολογημένη την απόφαση της Γερμανίας γεγονός που μάλλον «ρίχνει λάδι στη φωτιά» καθώς κράτη μέλη, πλην της Ελλάδος, σκέφτονται να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή της συνθήκης.

Το μέλλον της οποίας μάλλον λόγω των εξελίξεων δεν φαντάζει ευοίωνο αφού ήδη έχει εξακοντιστεί στα ύψη ο προβληματισμός για το κατά πόσον η τακτική που εφαρμόζεται στο μεταναστευτικό μπορεί να γίνει ανεκτή.

Στρατός και ναυτικές δυνάμεις

Η Αυστρία ήδη ζήτησε τη συνδρομή του στρατού στη διαχείριση της συρροής στα αυστριακά σύνορα προσφύγων και μεταναστών που προέρχονται από την Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. Η Βιέννη θα επιστρατεύσει 2.200 στρατιώτες "στις προσεχείς ώρες" για να "βοηθήσουν την αστυνομία", κυρίως στους "συνοριακούς ελέγχους", εκεί όπου είναι αναγκαίο, εξήγησε ο Αυστριακός καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την ώρα που η ροή των προσφύγων που φτάνουν στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα έχει πάρει "άνευ προηγουμένου" διαστάσεις και πληθύνονται οι φωνές εντός της αυστριακής κυβέρνησης που ζητούν, μετά το Βερολίνο, την επιβολή συνοριακών ελέγχων στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ ενεργοποιεί το δεύτερο σκέλος της αεροναυτικής εκστρατείας EU Navfor Med κατά των λαθρο-διακινητών με την ενεργοποίηση μονάδων από τα πολεμικά ναυτικά χωρών μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter