Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μεταναστευτικό- Γερμανία: “Schengen kaputt”…

navagio metanastes 43

Με φόντο τη νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι, η Γερμανία απόψε ανέστειλε «προσωρινά» την ισχύ της συνθήκης Schengen αρχικώς στα σύνορά της με την Αυστρία αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που φθάνουν στη Βαυαρία μέσω της Αυστρίας.

Την ανακοίνωση που αποτελεί πρώτη είδηση στο Γερμανικό Τύπο αλλά και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έκανε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.

"Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να περιοριστεί η εισροή στη Γερμανία και να επανέλθουμε σε τακτικές διαδικασίες όταν μπαίνουν άνθρωποι στη χώρα" είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο και για λόγους ασφαλείας. Με αφορμή την Γερμανική απόφαση την ανησυχία του για το μέλλον του συστήματος ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει τους μεθοριακούς ελέγχους, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, φαίνεται νομικά αιτιολογημένη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.

Η απόφαση της Γερμανίας έστω και προσωρινού χαρακτήρα αφ ενός δείχνει το μέγεθος του προβλήματος καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε σχηματιστεί η εντύπωση ότι η Γερμανία θα μπορούσε να δεχθεί- διαχειριστεί τον όγκο των μεταναστών που έχουν θέσει ως «όνειρο ζωής» την διαβίωσή τους στη Γερμανία. Άλλωστε το γεγονός έχουν επιβεβαιώσει κατ επανάληψη ρεπορτάζ τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ουγγαρία αλλά και άλλες Βαλκανικές χώρες που αποτελούν «πέρασμα» προς την Γερμανία.

Το απόγευμα πάντως ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση της Γερμανικής απόφασης οι Αυστριακοί σιδηρόδρομοι επίσης νωρίτερα επιβεβαίωσαν την διακοπή των δρομολογίων από και προς την Γερμανία και των ελέγχων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Η νέα τραγωδία

Στο μεταξύ τουλάχιστον 4 βρέφη και 11 μικρά παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των 34 νεκρών της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όταν σκάφος με άγνωστο αριθμό μεταναστών ανατράπηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από το Λ.Σ., άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται, καθώς το σκάφος που ανετράπη ήταν κλειστού τύπου και ενδέχεται κάποιοι από τους επιβαίνοντες να παγιδεύτηκαν στην καμπίνα. Επίσης, άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες.

Η δήλωση του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας Χρ. Ζώη

Η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων, που μόνο μέλημά τους είναι το κέρδος, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία.Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις.

Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία. Καθίσταται πλέον, ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Οι αριθμοί

Στο μεταξύ ενεοί παρακολουθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η κοινή γνώμη τα συμβαίνοντα στα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή και τη φωτό του νεκρού βρέφους στις Τουρκικές ακτές που έκανε το γύρω του κόσμου σε μία υπόθεση που εξελίσσεται αμφιλεγόμενη καθώς υπό διερεύνηση έχει τεθεί ο ρόλος του πατέρα του άτυχου βρέφους και η σχέση του με λαθροδιακινητές. Η κατάσταση στην αντίπερα του Αιγαίου είναι μάλλον τραγική καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες περιμένουν «υπομονετικά» τη «σειρά τους» να επιβιβαστούν σε κάθε τι πλωτό με στόχο να «πατήσουν στην γη της επαγγελίας» που είναι το έδαφος της ΕΕ.

Πολιτική αντιπαράθεση

Το νέο τραγικό ναυάγιο αποτέλεσε απόψε επίσης πεδίο πολιτικής «αντιπαράθεσης» με τα κόμματα να τοποθετούνται με αφορμή αυτό το περιστατικό το οποίο έρχεται να προστεθεί στα εκατοντάδες άλλα που έχουν καταγραφεί στις Ιταλικές, Μαλτέζικες και Ελληνικές ακτές.

Το Λιμενικό Σώμα

Στο μεταξύ οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος σε όλα τα νησιωτικά συγκροτήματα του Ανατολικού Αιγαίου κυρίως έχουν υπερβάλει εαυτόν καθώς η αριθμητική υπεροχή των επιχειρούντων τη διέλευση των θαλάσσιων συνόρων είναι συντριπτικά υπέρτερη των δυνάμεων του ΛΣ αλλά και των μέσων που διαθέτει για την ανάσχεση των κυμάτων των μεταναστών.

Όλη η δύναμη του ΛΣ έχει δώσει όχι απλώς δείγματα γραφής και όχι μόνο για το τι συνεπάγεται η αίσθηση του καθήκοντος αλλά και η συνεισφορά σε ένα πρωτίστως ανθρώπινο δράμα απέναντι στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει ένα πρωτόγνωρο σοκ τις συνέπειες του οποίου δεν είχε υπολογίσει. Άλλωστε το τελευταίο φάνηκε να επιβεβαιώνεται από την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει «πρόσκαιρα» τη συνθήκη Schengen.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter