Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Βουλιάζει το Κινεζικό Χρηματιστήριο

Chinese Stock News

Βούλιαξε η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Κίνας προκαλώντας τριγμούς και φόβους διεθνώς για οικονομική αποσταθεροποίηση στη σκιά της κρίσης στην ευρωζώνη. Υπολογίζεται από αναλυτές ότι σε 15 συνεδριάσεις έχουν χαθεί χρήματα που ισοδυναμούν με 15 φορές το ελληνικό ΑΕΠ , δηλαδή πάνω από 3,2 τρισ. δολ.

Μόνο σήμερα η μετοχή της Cosco Holdings έχασε 10,01% στο χρηματιστηριο.

Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς στην Κίνα έχει καταγράψει πτώση περίπου 30% από τα μέσα Ιουνίου, με ορισμένους επενδυτές να φοβούνται πως οι αναταραχές στην κινεζική αγορά θα αποσταθεροποιήσουν την πραγματική οικονομία –θεωρώντας μάλιστα πως πλέον αυτό είναι μεγαλύτερος κίνδυνος και από την κρίση στην ευρωζώνη.

Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν το γενικό ξεπούλημα στα blue chips στην αναστολή διαπραγμάτευσης στην οποία προχώρησε ένας τεράστιος αριθμός εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης. Σήμερα πάνω από 500 εισηγμένες στο κινεζικό χρηματιστήριο εταιρείες ανακοίνωσαν αναστολή διαπραγμάτευσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εταιρειών που αναστέλλουν τη διαπραγμάτευσή τους σε 1.300, ή το 45% της αγοράς, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την πτώση.

Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση κρατικών assets της Κίνας είπε στις εταιρίες που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση να μην πωλούν τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια της «ασυνήθιστης μεταβλητότητας της αγοράς».

Η διεύθυνση είπε επίσης σε 112 κρατικούς κολοσσούς να αγοράσουν περισσότερες μετοχές στις εισηγμένες που ελέγχουν προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές των μετοχών.

Η «βουτιά» στα κινεζικά χρηματιστήρια, που μέχρι τα μέσα Ιουνίου είχαν υπερδιπλασιάσει την απόδοσή τους, αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και τους κινέζους ηγέτες, που ήδη αγωνίζονται να αποτρέψουν μια εντονότερη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter