Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

"Οκ" Κογρέσου ΗΠΑ για τις εμπορικές σχέσεις με ΕΕ

USA flag

Την πρόθεσή του να εγκρίνει μεγάλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ασία και την Ευρώπη, δημοσιοποίησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αλλά το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά τη δυνητικά προστατευτική προσέγγιση που υιοθετείται από τις ΗΠΑ σε σχέση με το μέλλον της μεταφοράς εξαγωγών ενέργειας.

Οι εξαγωγές ενέργειας των ΗΠΑ από τη θάλασσα αναμένεται να επεκταθούν σημαντικά.

Διεθνείς operators, εκπροσωπούμενοι από τον ICS, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς για την προώθηση της μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), στις εξαγωγές με πλοία με αμερικανική σημαία, τα οποία μπορούν να καθορίσουν ένα ανεπιθύμητο προηγούμενο εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να άρουν την απαγόρευση που ισχύει σήμερα για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, (όπως εξετάζεται από το Κογκρέσο αυτή τη στιγμή).

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε μια μικρή νομοθεσία που απαιτεί η αμερικανίδα υπουργός Μεταφορών να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για την προώθηση χρήσης των πλοίων με αμερικανική σημαία.

Αυτό αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στην επεξεργασία των αδειών για νέες βαθιές εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, από αυτούς τους εξαγωγείς που δείχνουν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη σημαία των ΗΠΑ στη μεταφορά φυσικού αερίου, παρά τα πλοία που λειτουργούν από ξένες ναυτιλιακές εταιρείες.

Ο ICS πιστεύει ότι η προσέγγιση αυτή δεν είναι στο πνεύμα των δεσμεύσεων του ελεύθερου εμπορίου που οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποδεχθεί σε σχέση με τις θαλάσσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (World Trade Organization) και έχει συνέπειες σε διμερές επίπεδο, για παράδειγμα, σε σχέση με το διατλαντικό δρομολόγιο και τις Επενδύσεις Συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία εκπροσωπεί την ΕΕ στις εμπορικές διαπραγματεύσεις) και κυβερνήσεις άλλων χωρών με μεγάλους στόλους δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως η Ιαπωνία και η Νορβηγία, επίσης ανησυχούν.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter