Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Κομισιόν προτείνει επιχείρηση κατά των διακινητών και κατανομή προσφύγων

komision 5tg

Επιχείρηση κατά των δικτύων διακινητών μεταναστών στη βόρειο Αφρική μαζί με μηχανισμό κατανομής προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ -σε προσωρινή, αρχικά, βάση- περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Κομισιόν για το μεταναστευτικό, οι οποίες παρουσιάστηκαν την Τετάρτη. Δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν πως η επιχείρηση κατά των δικτύων διακινητών ενδέχεται να εμπλέξει και χερσαίες δυνάμεις. Όσον αφορά την πρόθεση για κατανομή των προσφύγων στους «28», Βρετανία και χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν αντιδράσει προκαταβολικά στην κατανομή βάσει ποσόστωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε ωστόσο, στο άμεσο μέλλον, σε κατάρτιση μόνιμου πλαισίου για κατανομή 20.000 προσφύγων σε όλη την ΕΕ.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να λέμε στην ΕΕ ότι πρέπει να σταματήσουν να πεθαίνουν άνθρωποι στη Μεσόγειο, αλλά να μένουμε σιωπηροί όταν εγείρεται το ερώτημα του τι πρέπει να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς παρουσιάζοντας την Τετάρτη τις προτάσεις.

Οι προτάσεις ξεκινούν από τον τριπλασιασμό των κονδυλίων και των μέσων για τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών» και φτάνουν στο επίμαχο ζήτημα της κατανομής των προσφυγικών ροών μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η Κομισιόν αναφέρει πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει προτείνει έναν «προσωρινό μηχανισμό κατανομής στην ΕΕ προσώπων που βρίσκονται ξεκάθαρα σε ανάγκη διεθνούς προστασίας». Η πρόταση για μόνιμο μηχανισμό σε «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μαζικών εισροών» θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Εντός του Μαΐου επίσης, η Κομισιόν προαναγγέλλει πρόταση για πλαίσιο επανεγκατάστασης προσφύγων σε όλη την ΕΕ για 20.000 θέσεις.

Η Κομισιόν επεξεργάζεται επίσης επιχείρηση στη Μεσόγειο για καταστροφή των δικτύων διακινητών στη Μεσόγειο.

Η επιχείρηση χρειάζεται την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Ο βρετανικός Guardian υποστηρίζει, επικαλούμενος γνώση των σχετικών εγγράφων, πως εκτός από αεροπορικά και ναυτικά μέσα, «μπορεί να υπάρξει και παρουσία στην ξηρά, εάν υπάρξει τέτοια συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές».

Το έγγραφο, υποστηρίζει η εφημερίδα, εγείρει το ενδεχόμενο καταστροφής των σκαφών που χρησιμποοιούν χρησιμοποιούν οι διακινητών «στην ξηρά». Η εφημερίδα ως εκ τούτου αμφισβητεί τις διαβεβαιώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων πως δεν θα υπάρξει στρατιωτική παρουσία σε χώρες της βόρειας Αφρικής στο πλαίσιο καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης.
Βρετανική άρνηση

Αρνείται να συμμετάσχει από κοινού με την ΕΕ η Βρετανία σε οποιοδήποτε σχέδιο της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη της ένωσης μέσω της ποσοστώσεων, σημειώνοντας ότι προτιμάει αντ΄ αυτού να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην πάταξη του δικτύου των διακινητών. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Συντηρητικών στην Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει το δικαίωμά της να μην συμμετάσχει σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους νομοθεσία.

 

Πηγή: in.gr, Sofokleusin.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter