Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κίνα και Ρωσία σε κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο

russia china 180 b

Η Κίνα κι η Ρωσία θα αρχίσουν τις πρώτες κοινές ναυτικές τους ασκήσεις το Μάιο στη Μεσόγειο μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες θα προβούν σε κοινές ασκήσεις σε αυτήν την περιοχή, καθώς τα δυο κράτη έχουν διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα νερά του Ειρηνικού το 2012.

Οι νέες ασκήσεις στη Μεσόγειο γίνονται σε μια εποχή που οι ΗΠΑ εντείνουν τη συνεργασία τους με τους συμμάχους τους στην Ασία, σε απάντηση των διεκδικήσεων της Κίνας στα χωρικά ύδατα των γειτονικών της χωρών.

Στις ασκήσεις με τη Ρωσία θα συμμετέχουν συνολικά εννιά πλοία. «Σκοπός μας είναι να εμβαθύνουμε τη φιλική και πρακτική συνεργασία των χωρών μας, αλλά και να ενισχύσουμε την ικανότητα του στόλου μας στην αποτροπή ναυτικών απειλών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου αμύνης της Κίνας, Geng Yansheng. «Πρέπει να ειπωθεί ότι αυτές οι ασκήσεις δε στρέφονται εναντίον κανενός τρίτου και δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την κατάσταση στην περιοχή».

Η Κίνα έχει αρχίσει εδώ και καιρό να επιδεικνύει τη στρατιωτική της ισχύ, ειδικά από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Xi Jinping to 2013, δημιουργώντας νευρικότητα στην περιοχή και παγκοσμίως, παρότι το Πεκίνο επιμένει ότι είναι δύναμη ειρήνης που δεν απειλεί κανέναν.

Είναι όμως αλήθεια ότι το κινεζικό ναυτικό είναι στο επίκεντρο της προσοχής του προέδρου Xi με στόχο τη μεγαλύτερη προβολή της στρατιωτικής κινεζικής ισχύος. Ο πρόεδρος Ομπάμα κατηγόρησε την Κίνα την Τρίτη για επίδειξη δύναμης, προκειμένου η Κίνα να προωθήσει τις διεκδικήσεις της σε θαλάσσιες περιοχές.

Η κινεζική ηγεσία ισχυρίζεται ότι 90% των 3,5 εκ. τετραγωνικών χιλιομέτρων της νότιας κινεζικής θάλασσας είναι περιοχή κυριαρχία της. Όμως οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Βιετνάμ διεκδικούν μεγάλα τμήματα της θαλάσσιας αυτής έκτασης.

Πηγή: Reuters, euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter