Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ύπατη Αρμοστεία: 100.000 μετανάστες το οκτάμηνο μόνο στην Ιταλία

lathrometanastes-italia-L

Στοιχεία για τα «κύματα» παράνομων μεταναστών που κατόρθωσαν να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας και να καταγραφούν επισήμως έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Με βάση τα επίσημα στοιχεία στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν διασωθεί περισσότεροι από 100.000 μετανάστες όταν, πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία, ολόκληρο το περασμένο έτος ήταν μόλις 42.000 άτομα. Στην ίδια έκθεση επιχειρείται και η αποτίμηση των απωλειών κάτι που πρακτικά είναι δύσκολο καθώς εικάζεται ότι συνέβησαν πολλά ναυάγια πλοιαρίων και πλωτών ναυπηγημάτων με μετανάστες στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν ακτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως σε ένα πρόχειρο υπολογισμό εκτιμάται ότι στο εξεταζόμενο οκτάμηνο περισσότερα από 1500 άτομα έχουν χαθεί στα κύματα χωρίς όπως προαναφέρθηκε ο αριθμός να είναι σαφής λόγω της φύσης της υπόθεσης που στις περισσότερες των περιπτώσεων «στηρίζεται» σε μαρτυρίες διασωθέντων.
Εκτιμήσεις της UNHCR θέλουν το 50% των διασωθέντων να είναι πρόσφυγες πολέμων ή διωγμών προερχόμενοι από χώρες του πέταλου της ανατολικής Μεσογείου αλλά και από υποσαχάριες ζώνες.
Την ίδια ώρα μερίδα του Τουρκικού τύπου εμφάνισε στοιχεία για πώληση στους επίδοξους μετανάστες σωσιβίων που θα τους χρησιμεύσουν καθώς είναι γνωστό ότι οι λαθρο-διακινητές «συμβουλεύουν» τους παράνομους μετανάστες να πέφτουν στη θάλασσα όταν βλέπουν δυνάμεις του Λιμενικού της Ιταλίας και Ελλάδας οι οποίες και εν συνεχεία τους διασώζουν.
Ιταλία και Ελλάδα ως γνωστόν με τον πλέον επίσημο τρόπο έχουν καταστήσει κοινωνές τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας αύξηση της οικονομικής στήριξης για τη διαχείριση της κατάστασης. Η οποία και εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα λόγω των γενικότερων πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων αλλά και συρράξεων ενώ στον ίδιο καμβά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και τα ατυχήματα καθώς οι καιρικές συνθήκες θα βαίνουν επιδεινούμενες αρχές φθινοπώρου. Να σημειωθεί τέλος ότι σχετικά πρόσφατα η ηγεσία του ΥΝΑ υπό τον Μ. Βαρβιτσιώτη είχε παρουσιάσει στοιχεία για το όλο θέμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην αρμόδια επίτροπο κ. Μάλστρομ η οποία και επισκέφθηκε στη νησιωτική Ελλάδα χώρους φιλοξενίας διασωθέντων μεταναστών ενώ ενημερώθηκε από τα τοπικά κλιμάκια του ΛΣ για την ένταση του φαινομένου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter