Ο κυβερνοχώρος και οι απειλές στην πρώτη θέση του Allianz Risk Barometer για το 2025
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2025 15:18
Ο κυβερνοχώρος, η διακοπή των επιχειρήσεων και οι φυσικές καταστροφές είναι οι κίνδυνοι που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως στο Βαρόμετρο Κινδύνου της Allianz για το 2025. Σε ένα όλο και πιο ασταθές και αλληλένδετο τοπίο κινδύνων, οι εταιρείες και οι ασφαλιστικοί εταίροι τους πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική άποψη του κινδύνου και να εργαστούν συνεχώς για να επενδύσουν και να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα, ακόμη και αν η βραχυπρόθεσμη φύση των επιχειρηματικών αποφάσεων, των παγκόσμιων γεγονότων και της κρίσης του κόστους ζωής το καθιστά πιο δύσκολο από ποτέ.
Το Βαρόμετρο Κινδύνου της Allianz καταγράφει τις σημαντικότερες εταιρικές ανησυχίες για το επόμενο έτος, όπως ψηφίστηκαν από έναν αριθμό ρεκόρ 3.778 εμπειρογνωμόνων διαχείρισης κινδύνων από 106 χώρες και επικράτειες.
Με μεγαλύτερο ποσοστό απαντήσεων από ποτέ, τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο (38% των απαντήσεων, ποσοστό ρεκόρ 7% μπροστά) εδραιώνουν τη θέση τους ως ο σημαντικότερος κίνδυνος. ενώ συγκεκριμένα, ο αντίκτυπος κινδύνου των νέων τεχνολογιών και των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένας νεοεισερχόμενος στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους στο #10. Στενά συνδεδεμένη με τον κυβερνοχώρο, η διακοπή των επιχειρήσεων κατατάσσεται # 2 (31%), ακριβώς μπροστά από έναν άλλο σχετικό κίνδυνο, τις φυσικές καταστροφές στο # 3 (29%).
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα άλλο ξεχωριστό αποτέλεσμα το 2025. Είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη στους 10 κορυφαίους κινδύνους παγκοσμίως, ανεβαίνοντας δύο θέσεις στο # 5 (19%), επιτυγχάνοντας την υψηλότερη θέση της στα 14 χρόνια της έρευνας. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Καθώς οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα και τη φύση συνεχίζουν να αυξάνονται, οι οικονομικές επιπτώσεις θα γίνονται όλο και πιο έντονες, είτε πρόκειται για τη διαχείριση του κινδύνου μετάβασης στην κλιματική αλλαγή, είτε για το αυξανόμενο κόστος από την κανονιστική συμμόρφωση σχετικά με τη γνωστοποίηση φυσικών κλιματικών κινδύνων είτε για λειτουργικές διαταραχές που προκαλούνται από πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και υποβάθμιση των οικοσυστημάτων.
Αντανακλώντας τις κανονιστικές εξελίξεις για τη βιωσιμότητα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, οι αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς (25%) συγκέντρωσαν επίσης μεγαλύτερη ανταπόκριση φέτος, διατηρώντας το #4 παγκοσμίως.