Παρ05172024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ραντεβού στην Λ. Δημοκρατίας στο Πέραμα. Μην αργήσετε...

Skordilis

Ένα επίχρυσο καραβάκι, ως δώρο, συνόδευε τα καλωσορίσματα εκ μέρους των κινέζων της COSCO προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο Πρέσβη στην Αθήνα κ. Ζου Ξιαολί να μας λέει πως το όνειρο του είναι Cosco, ZTE και HUAWEI να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, στην διάρκεια της εκδήλωσης ανακοίνωσης της νέας συνεργασίας της PCT αυτή την φορά με την ZTE.

Βεβαίως είπε και άλλα ο κ. Ζου για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, αλλά και την ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ των δύο εθνών και έκλεισε την ομιλία του με μερικούς στίχους από το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά», τους οποίους απήγγειλε στα αγγλικά.

Στην εκδήλωση ήταν άπαντες παρόντες, πλην των «Παιδιών του Πειραιά» τα περισσότερα εκ των οποίων δείχνουν έτοιμα να αντισταθούν σθεναρά στην προοπτική αποκρατικοποίησης του πρώτου λιμανιού της χώρας, για την οποία ως τώρα ισχυρό ενδιαφέρον έχει επιδείξει μόνο η κινεζική πλευρά.

Ορισμένα όμως από τα «Παιδιά του Πειραιά» μας μπερδεύουν...

Πάρτε για παράδειγμα τον ΕΒΕΠ.

Ο ΕΒΕΠ, φέρεται να έχει πρωτοστατήσει σε μια κίνηση κατά της παραχώρησης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Μιας αποκρατικοποίησης η οποία, λίγο – πολύ, όλοι ξέρουμε πως θα εξελιχθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Και λέω φέρεται, διότι η Παμπειραϊκή Κίνηση είναι κατά της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, στην οποία (Κίνηση) – επίσης – φέρεται να μετέχει πλήθος επαγγελματικών, πολιτιστικών και άλλων φορέων, αλλά και όμορων Δήμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ξεκινά από αλλού και όχι από τον ΕΒΕΠ.

Και ενώ ο ΕΒΕΠ λοιπόν μετέχει, πρωτοστατεί, ότι θέλετε προσθέστε εδώ, σε αυτή την κίνηση, βγάζει σήμερα μια ανακοίνωση με την οποία καλωσορίζει την συμφωνία της ΖΤΕ, της PCT και της Ελληνικής Πολιτείας.

Και όχι μόνο στην καλωσορίζει, αλλά υπερθεματίζει κιόλας, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την θάλασσα, μέσα από τέτοιες συμφωνίες (!)

Από τα συμφραζόμενα θα μπορούσε κανείς να καταλήξει στο, σχεδόν, ασφαλές συμπέρασμα πως ο ΕΒΕΠ βλέπει με κακό μάτι την αποκρατικοποίηση ως ένα σημείο.

Από ένα σημείο και μετά την βλέπει μια χαρά.

Αλλά αν με το ένα μάτι βλέπει κακούς κινέζους και με το άλλο καλούς κινέζους μάλλον αλληθωρίζει.

Τι συμβαίνει εν τέλει στον ΕΒΕΠ; Ποιός αποφασίζει;

Προς ποιά κατεύθυνση; Και πόσο αξιόπιστος συνομιλητής μπορεί να είναι κάποιος όταν δεν έχει μια ξεκάθαρη θέση;

Όπως όλα δείχνουν εντός του ΕΒΕΠ και στο κομμάτι που αφορά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, έχει αναπτυχθεί μια συμμαχία η οποία τάσσεται υπέρ της παραχώρησης της στους κινέζους.

Η εν λόγω συμμαχία η οποία έχει λάβει πλέον την μορφή μιας συγκροτημένης σύμπραξης δυνάμεων του κλάδου πιστεύει ότι οι Κινέζοι της COSCO μετά το πέρας των σχετικών διαδικασιών και την ανάδειξη τους στα νέα αφεντικά του ΟΛΠ, θα θελήσουν να συζητήσουν την προοπτική μιας παραχώρησης της Ζώνης και ενόψει αυτού του ενδεχόμενου, καλό θα ήταν να έχουν ήδη από τώρα έναν συνομιλητή.

Μέλη αυτή της συμμαχίας ήδη έχουν προσεγγίσει την COSCO προς την οποία και έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να είναι αυτοί οι αυριανοί συνομιλητές των κινέζων για το μέλλον της Ναυπηγεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

Οι κινέζοι από την πλευρά τους απλά ακούν και προς το παρόν, ας μας επιτραπεί η έκφραση, «κάνουν τους κινέζους».

Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που μετέχουν σε αυτή την σύμπραξη βρίσκονται στο ΒΙΠΑΣ και όχι στο Πέραμα...

Οι του Περάματος, βλέποντας τους άλλους της ΒΙΠΑΣ να κυκλοφορούν στον δρόμο σαν να έχουν από τώρα την δουλειά στην τσέπη αναγκαστικά οργανώνονται και αυτοί διότι είναι γνωστό πως η δράση, προκαλεί αντίδραση και τούμπαλιν...

Η οργάνωση των δευτέρων έχει ήδη αποκτήσει μια πιο διευρυμένη μορφή, αφού έχουν καταφέρει ως τώρα να δημιουργήσουν ένα αρκετά πλατύ μέτωπο αντίδρασης κατά των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών.

Οι κύριοι της ΒΙΠΑΣ στην προσπάθεια τους να υπερκεράσουν τις όποιες αντιδράσεις γεννά η αποκρατικοποίηση, είτε λόγο απειρίας, είτε λόγο κεκτημένης ταχύτητας, ακολούθησαν έως τώρα μια τελείως λάθος επικοινωνιακή πολιτική.

Ποιός ξεχνά αυτό το περιβόητο video που είχαν ορισμένοι την έμπνευση να δείξουν, ερήμην των διοργανωτών, στην διάρκεια της πρώτης συγκέντρωσης της Παμπειραϊκής Κίνησης.

Οι άλλοι της Παμπειραϊκής Κίνησης εκτιμούν ότι το όλον θέμα θα πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο αυτοί οι «πολιτικοί όροι» να εξελιχθούν σε μια θηλιά που θα πνίξει κάθε προσπάθεια της Ζώνης να εισέλθει σε μια νέα εποχή.

Το σημαντικό στοιχείο που και οι μεν και οι δε προσπερνούν δίχως να του δίδουν την βαρύτητα που πρέπει είναι πως οι Κινέζοι ήρθαν εδώ για να κάνουν business και όχι για να βάλουν πλάτη να επιλυθούν τα όποια προβλήματα, όπως τα αντιλαμβάνονται ένθεν και ένθεν, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

Τόσα χρόνια και τα προβλήματα αυτά δεν κατάφεραν να τα λύσουν οι ίδιοι εκείνοι που ως ένα σημαντικό βαθμό είτε τα δημιούργησαν, είτε τα τροφοδότησαν, σίγουρα όμως τα έκρυψαν κάτω από το χαλάκι.

Κάποιοι ωστόσο λένε πως η έλευση των Κινέζων είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κλείσουν ή καλύτερα να ανοίξουν με στόχο να κλείσουν μια για πάντα, πολλά και σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τη Ζώνη εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ως ένα βαθμό η προσέγγιση αυτή εμπεριέχει μια ισχυρή δόση αλήθειας, αλλά κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα το ποιές είναι οι πραγματικές προθέσεις των κινέζων. Αν δηλαδή θα δεχθούν να μετατραπούν στον καταλύτη εκείνον που θα ανατρέψει παγιωμένες απόψεις και θέσεις για την Ζώνη.

Από την άλλη πάλι οι κινέζοι της COSCO έχουν δείξει μέχρι σήμερα πως δεν επιθυμούν οποιουδήποτε είδους συγκρούσεις με τον οποιοδήποτε.

Το μόνο που τους απασχολεί είναι να διασφαλίσουν τα όποια συμφέροντα τους, είτε επενδυτικά, είτε άλλα, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Βαλκανικής Χερσονήσου, τόσο για οικονομικούς, όσο και για γεωπολιτικούς λόγους.

Οι δύο πλευρές εν τέλει, οι κινέζοι από την μια και όλοι οι άλλοι από την άλλη βλέπουν εμπρός τους έναν τελείως διαφορετικό χάρτη.

Οι μεν του ΒΙΠΑΣ και του Περάματος, βλέπουν το Πέραμα άντε και τα Αμπελάκια της Σαλαμίνας, την ίδια ώρα που οι κινέζοι βλέπουν μιαν ήπειρο, αυτήν της Ευρώπης.

Αυτό και μόνον αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο απέχουν οι δύο πλευρές η μια από την άλλη για να συναντηθούν.

Και επειδή οι κινέζοι δεν πρόκειται να κλείσουν την εικόνα τους για να συναντήσουν κάπου στην Λεωφόρο Δημοκρατίας τους κυρίους της ΒΙΠΑΣ και του Περάματος, μάλλον οι δεύτεροι θα πρέπει να ανοίξουν το πλάνο. Να δουν όλη την Ευρώπη και να προσαρμοστούν ανάλογα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι Κινέζοι δεν θα περιμένουν κανέναν. Έχουν λύσεις.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter