Παρ05172024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Google Glass : Με το βλέμμα στο μέλλον…

P5300143

Όχι δεν είμαστε «ψωνάρες» που «λιώνουν» για να παρουσιάσουν πρώτα από όλους τα gadget που κυκλοφορούν στην αγορά. Ωστόσο η τράνζιτο «περασιά» ενός ζευγαριού Google Glass από την Ελλάδα  και πολύ περισσότερο η δυνατότητα να τα δοκιμάσουμε δεν μας άφησε αδιάφορους στο theseanation”.

Άλλωστε ως δημοσιογράφοι, οι υπολογιστές, οι κάμερες, τα μαγνητόφωνα και τα άλλα σύνεργα της δουλειάς αποτελούν καθημερινότητα. Όχι όμως όταν όλα αυτά έχουν συνδυαστεί σε ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως. Που τους δίνεις φωνητικές εντολές τις οποίες και εκτελούν.

Η καινοτομία λοιπόν  αυτή της Google είναι ένας μικρός υπολογιστής σε μορφή γυαλιού. Φοριέται δηλαδή σαν γυαλί και επάνω από το δεξί μάτι βρίσκεται η συσκευή που αποτυπώνει την οθόνη . Σαφέστατα πρόκειται για Beta Version,  και πολλές λειτουργίες του χρήζουν βελτίωσης.  Κάτι που βέβαια και η  Google το γνωρίζει .Άλλωστε και για τον λόγο αυτό το  Google Glass κυκλοφόρησε μόνο σε 1500 κομμάτια και πωλήθηκε αποκλειστικά σε μία κλειστή ομάδα δημοσιογράφων του τεχνικού ρεπορτάζ και πολύ συγκεκριμένες εταιρίες  που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας και μάλιστα μόνο στις ΗΠΑ.  Οι κατέχοντες  θα πειραματιστούν επιδιώκοντας να καταγράψουν δυνατότητες αλλά και αδυναμίες  για μία μελλοντική εξέλιξη του προϊόντος σε μία συσκευή η οποία θα μπορεί πλέον να προωθηθεί στην αγορά.  Στην Ευρώπη η πρόσβαση σε αυτήν την φουτουριστική  συσκευή  για τον λόγο αυτό είναι περιορισμένη.

Στο ρεπορτάζ απλά με τα γυαλιά σου.  Η συσκευή αυτή λοιπόν στη δοκιμή μας καλωσόρισε  με μία οθόνη έναρξης η οποία εμφανίζεται στο πάνω μέρος του ματιού  η οποία είναι πράγματι πολύ καλά αναγνώσιμη. Εμφανίζει την εντολή "ok glass" η οποία είναι και το εναρκτήριο σύνθημα για την πρόσβαση στις  λειτουργίες της.  Μόλις  δοθεί η φωνητική εντολή αυτή (στα αγγλικά βέβαια, αλλά δεν πτοείται και από μία ξενική προφορά) εμφανίζονται μία σειρά από επιλογές, όπως search (εννοείται google search) , take a picture,  record a video,  get directions to,  send a message to, make a call to κ.α. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν με φωνητική εντολή. Κάποιες από αυτές τις εφαρμογές λειτουργούν αναμενόμενα καλά, όπως η λειτουργία του χάρτη και η λήψη φωτογραφιών και video ενώ  άλλες  χρήζουν ουσιαστικής βελτίωσης για να μπορούν να θεωρηθούν έστω κατά βάση λειτουργικές.  Επίσης, υφίστανται ήδη μία σειρά εφαρμογών τρίτων (third party apps) όπως facebook, twitter, cnn, new york times κ.α. Στα σύν(+) η εφαρμογή winky με την οποία είναι δυνατή η λήψη φωτογραφιών με το ανοιγόκλειμα του δεξιού ματιού.  Επίσης, με tapping και  scrolling στο δεξί μπράτσο  του γυαλιού δίνεται πρόσβαση και σε άλλες λειτουργίες, όπως να ανατρέξεις σε αρχεία, πρόσφατα κλπ.  Και για τους πολύ τολμηρούς που θέλουν να κυκλοφορήσουν αυτό το κατασκεύασμα που θυμίζει λίγο star treck στο αρχικό του στάδιο έξω στον δρόμο υπάρχει και ένα πρόσθετο σκούρο διπλό γυαλί που μετατρέπει το google glass σε φουτουριστικό γυαλί ηλίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter