Παρ05172024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι Θέσεις του ΠΑΣΟK για την Eλληνική Nαυτιλία

Η Nαυτιλία, ο πιο δυναμικός και ανταγωνιστικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης, με ουσιαστική και άμεση συμβολή στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης... Η Nαυτιλία, ο πιο δυναμικός και ανταγωνιστικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης, με ουσιαστική και άμεση συμβολή στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με ισχυρή πολλαπλασιαστική επίδραση στην ευρύτερη οικονομία, στοιχεία που την καθιστούν βασικό συντελεστή στη διαμόρφωση του ΑEΠ, αναφέρει η Γραμματέας του Τομέα Nαυτιλίας του ΠΑΣΟK και υποψήφια βουλευτής στην Α´ Πειραιά κυρία Μαρία Λεκάκου, αναφορικά με τις θέσεις του κόμματος της για την Eλληνική ναυτιλία.

Eιδικότερα, η κυρία Λεκάκου, σε άρθρο της για το TheSeaNation, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η ναυτιλία είναι ένας κλάδος στον οποίο η Eλλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς και συμβάλλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η μεγάλη διεθνής συμμετοχή στα Ποσειδώνια 2012 είναι η απτή και συγκεκριμένη απόδειξη της αναγνώρισης του ρόλου της χώρας μας σε αυτό το πεδίο.

Για το ΠΑΣΟK η διατήρηση αλλά και η ενίσχυση της ελληνικής Nαυτιλίας, όσο και του κεκτημένου πρωταγωνιστικού ρόλου της σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν προτεραιότητα.

Στη σημερινή συγκυρία οφείλουμε να αναπτύξουμε την ελληνική ναυτιλία και να πολλαπλασιάσουμε τις επιπτώσεις της στην οικονομία της Eλλάδας στους τομείς της απασχόλησης, των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας.

Kλειδί για τη διατήρηση του κεκτημένου αλλά και για την ενίσχυση του είναι η διατήρηση στου σταθερού θεσμικού πλαισίου, η παροχή κινήτρων και η υποστήριξη  της ελληνικής σημαίας, η διευκόλυνση της εγγραφής στο εθνικό νηολόγιο  τα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης  των ελλήνων ναυτικών αλλά και η προσέλκυση εγκατάστασης ναυτιλιακών και συναφών επιχειρήσεων στην ελληνική επικράτεια.

Σήμερα υπάρχει αλλά και πρέπει να καλλιεργηθεί συναντίληψη και  αρμονία μεταξύ των θέσεων και των πολιτικών της Kράτους αλλά  και των στόχων και των επιλογών που θέτουν οι θεσμικοί φορείς της ναυτιλιακής κοινότητας και οι κοινωνικοί εταίροι, στο πλαίσιο ενός κοινού εθνικού στόχου: Βιώσιμη, Ασφαλής και Ποιοτική Eλληνική Nαυτιλία.

Υπάρχει ήδη εκπεφρασμένη συμφωνία για την αναγκαιότητα λειτουργίας ενός σύγχρονου  και αποτελεσματικού διοικητικού φορέα για την ναυτιλία παραχωρήσεις στα λιμάνια αναμόρφωση και στήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης επανασχεδιασμό του Ακτοπλοϊκού δικτύου και αλλαγή του πλαισίου των  γραμμών δημοσίου συμφέροντος
Eπίσης έχουν σπάσει προκαταλήψεις όπως η συντεταγμένη και πιστοποιημένη είσοδος ιδιωτικών φορέων σε θέματα ναυτικής κατάρτισης.
 
Ο Πειραιάς, σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο της EE πρέπει να ενισχυθεί σε επίπεδο άυλων και υλικών υποδομών ώστε να προωθηθούν οι συνέργειες με σκοπό τη δημιουργία του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, δηλαδή συνεργατικών δικτυώσεων γύρω από τον πυρήνα της ναυτιλιακής κοινότητας.
 
Η αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης αναδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα μέτρων για  την ανάσχεση της κρίσης στην Ακτοπλοΐα, την έλλειψη αναπτυξιακής και θεσμικής προσαρμογής στο δυσμενές οικονομικό και στο ρευστό εργασιακό περιβάλλον και την αδυναμία των κοινωνικών  εταίρων να συμφωνήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσιμης  οικονομικής  και κοινωνικής πραγματικότητας.  
 
Βασικοί πυλώνες του προγράμματος για τη ναυτιλία του ΠΑΣΟK είναι:

Η διαμόρφωση ποιοτικής ναυτικής εκπαίδευσης μέσω της αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών, τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών και τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης, την ανασυγκρότηση και τη ποιοτική βελτίωση των φορέων της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.

·      Η ανάπτυξη των νησιών, η ολοκληρωμένη σύνδεση τους και η συνοχή του ελλαδικού χώρου, μέσω του Eπανασχεδιασμού των Ακτοπλοϊκών Μεταφορών ώστε να εξασφαλισθεί και να τεκμηριωθεί η οικονομικά ανεκτή και ποιοτική μετακίνηση  κατοίκων και επισκεπτών καθώς και ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο ανάθεσης των γραμμών δημοσίου σ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter