Παρ05172024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Απλά αριθμητική…

Από τον Ι. Λαζάρου Πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση.  Πράξεις αριθμητικής που τα παιδιά καλούνται να μάθουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου. 

Eπί της παρούσης άσχετο; Όχι τουναντίον και μάλιστα άκρως διδακτικό για τους περί πολλού «τυρβάζοντας» για τη ναυτιλία.

Έχουμε και λέμε λοιπόν κάνοντας την πρώτη πράξη που βέβαια είναι η πρόσθεση.

Χίλιες τριακόσιες περίπου ναυτιλιακές εταιρίες που είναι εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Kαι άλλες εξακόσιες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά ( εντός του cluster) επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Kαι ένας αξιοπρόσεκτος αριθμός Ιδρυμάτων που διατηρεί η ναυτιλία.

Τώρα να προσθέσουμε τον αριθμό των απασχολουμένων σε αυτές και να τον πολλαπλασιάσουμε, κατά μέσο όρο επί δύο για κάθε νοικοκυριό. Το άθροισμα με απλά μαθηματικά μας βγάζει μερικές χιλιάδες απασχολούμενους.

Kαι επειδή και αυτοί από κάπου ψωνίζουν, σε κάποιες Τράπεζες έχουν πιστωτικές κάρτες αλλά και ενδεχομένως δάνεια να προσθέσουμε και τον αριθμό των απασχολούμενων που οι οικονομικές απολαβές των πρώτων επηρεάζουν την ύπαρξη των θέσεων εργασίας τους.

Πάλι προκύπτει ένας σημαντικός αριθμός μερικών χιλιάδων ατόμων. Kαι στον τζίρο που κάνουν οι μερικές χιλιάδες θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το 2010 στην οικονομία εισέρρευσαν 13 δισ. ευρώ σε ξένο συνάλλαγμα από τη ναυτιλία.

Kαι πριν πάμε στην επόμενη πράξη που είναι η αφαίρεση να θυμίσουμε ότι η εφοπλιστική οικογένεια  παρά τις αντιξοότητες, που περιγράφει και ο πρόεδρος της EEE στο εισαγωγικό της ετήσιας έκθεσης της EEE, επιμένει ελληνικά.  

Στο υποθετικό σενάριο λοιπόν της αφαίρεσης όλων των ανωτέρω έχει αναρωτηθεί ουδείς εχέφρων ιδιαίτερα δεν οι κοπτώμενοι περί την απασχόληση, την ανεργία κλπ τι θα συμβεί;

Όχι είναι η απλή- απλοϊκή απάντηση που δίδεται καθώς όπως ειπώθηκε «όποιος θέλει μπορεί να φύγει» καθώς το «κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα» όπως ειπώθηκε.

«Μικρή» φράση αλλά με απροσμέτρητες συνέπειες και σίγουρα όχι μόνο για την εθνική οικονομία.

Kινδυνολογίες. Αλλά τώρα αυτά θα λέμε; E;

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter