Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σημαντικές μεταβολές στην σκακιέρα του Αιγαίου προκαλεί η αβεβαιότητα

pireas 0054646

Με σημαντικές μεταβολές, νέες αφίξεις, κάποιες «αναχωρήσεις», αλλά και σημαντικές προσθήκες στην διάθρωση του στόλου ανοίγει η σεζόν για την ακτοπλοΐα. Φυσικά τα προβλήματα στου κλάδου παραμένουν αλλά καθώς μέρα με την μέρα εισερχόμαστε στη θερινή περίοδο ,οι περισσότερες εταιρίες προσπαθούν να τα διαχειριστούν ευελπιστώντας σε μια άνοδο του τουριστικού ρεύματος ικανή να δώσει κάποιες πολύτιμες ανάσες στον κλάδο.

Ωστόσο, η πολιτική ρευστότητα που καταγράφεται ως απόρροια σε συνδυασμό το γεγονότος πως επί τετράμηνο δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την χρηματοδότηση της χώρας με τους δανειστές της, αφενός παγώνει το εσωτερικό τουριστικό ρεύμα, ενώ ωθεί και το εξωτερικό τουριστικό ρεύμα σε έναν προβληματισμό.

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να διαψεύδονται ως τώρα οι προβλέψεις για σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα για την θερινή περίοδο του 2015. Σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία παραμένουμε στα περυσινά επίπεδα κάτι που αν εν τέλει ισχύσει και την επόμενη περίοδο θα σημαίνει πως η χρονιά πήγε χαμένη και οι προσδοκίες για μια κάθετη άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα διαψεύστηκαν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα στοιχεία του TheSeaNation για την θερινή περίοδο του 2015, το ακτοπλοϊκό τοπίο, ως τώρα, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Το Ιόνιο έρχεται στο Αιγαίο

1 Το πλοίο «ΙΟΝΙΣ» από Κυλλήνη –Ζάκυνθο (κοινοπραξία ΙΟΝΙΑΝ FERRIES) έρχεται στη γραμμή Πειραιάς –Σαρωνικό
2. Το πλοίο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ» από Κυλλήνη –Ζάκυνθο/Κεφαλλονιά (κοινοπραξία ΙΟΝΙΑΝ FERRIES) έρχεται στη γραμμή Πειραιάς –Δυτικές Κυκλάδες (αφού μετασκευάστηκε).
3. Το «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ» αγοράστηκε από FAST FERRIES και θα μπει Ραφήνα –Άνδρο –Τήνο –Μύκονο με πιθανή προέκταση έως τη Νάξο
4. Η «LEVANTE FERRIES» σύμφωνα με πληροφορίες συζητά την απόκτηση του «IONIAN STAR».

Νέα πλοία στη Ραφήνα

1. Η FAST FERRIES δρομολογεί το "FAST FERRY ANDROS" πρώην «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ».
2. Η GOLDEN STAR FERRIES, παρέλαβε το «GOLDEN FERRY».

Αναπτύσσονται τα ταχύπλοα

1. Μετά τα CHAMPION JET 1 & 2 από τη SEA JETS αγοράστηκε και 11ο ταχύπλοο, το CORSICA EXPRESS 2. Το σκάφος θα ονομαστεί «PAROS JET» και θα μπει στη γραμμή Πειραιάς –Πάρος –Νάξος –Κουφονήσι –Αμοργό, γραμμή την οποία εκτελούσε το «HIGHSPEΕD 4».
2. Το «HIGH SPEED 4» της HELLENIC SEAWAYS αντικαθιστά το καμένο «HIGH SPEED 5», στη γραμμή της Κρήτης.
3. Το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ» της INTER LINES (NEL LINES) ήρθε στην Ελλάδα από την Ισπανία, ναυλωμένο από τον εφοπλιστή Κώστα Παναγιωτόπουλο για τη γραμμή Ηράκλειο –Σαντορίνη, με το όνομα «KALLI P».
4. Τα «DODEKANISSOS PRIDE» και «EXPRESS» θα προεκτείνουν τα δρομολόγιά τους μέχρι Σάμο και Φούρνους.
5. Επισκευάζεται στο Πέραμα (με πολύ αργούς ρυθμούς) ο μεγάλος «ΚΕΝΤΕΡΗΣ».

Οι παραδοσιακοί εφοπλιστές κάνουν κινήσεις στην Αδριατική και νέα πλοία από GRIMALDI

1. Ο Γ. Βεντούρης έφερε το «RIGEL 2», πρώην «SCANDINAVIA», για τη γραμμή Ηγουμενίτσα –Μπάρι.
2. Στην ίδια γραμμή θα μπει και το «VASTERVIK» από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων
3. Φημολογείται ότι θα δρομολογηθεί στην ίδια γραμμή και το «IONIAN SKY», εφόσον ο εφοπλιστής κ. Μίμης Αγούδημος καταφέρει να λύσει τις νομικές και οικονομικές υποθέσεις που βαραίνουν το πλοίο.
4. Ο όμιλος Γκριμάλντι δρομολογεί δύο ΡΟ/ΡΟ στη γραμμή Πάτρα –Βενετία (PORTO MARGHERA) αφού η γραμμή μένει κενή, μετά τη δρομολόγηση του «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» στο Β.Α. Αιγαίο.

Άλλες Αλλαγές

1. Το «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» μπαίνει στη γραμμή Πειραιά –Σύρο –Μύκονο –Πάτμο –Άγιο Κήρυκο –Βαθύ Σάμου και στην άγονη μέχρι Καβάλα.
2. Κάθε Σάββατο το «ΑΡΙΑΔΝΗ» θα κάνει τη γραμμή Πειραιά –Βαθύ Σάμου –Χίο –Μυτιλήνη –Λήμνο –Καβάλα.
3. Το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», θα δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιά –Πάρο –Νάξο –Εύδηλο –Φούρνοι –Καρλόβασι.
4. Το πρώην «ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ», νυν «BLUE GALAXY» της BLUE STAR FERRIES, δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς –Χανιά.
5. Το πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ», της ΑΝΕΚ, ναυλώθηκε στο εξωτερικό για τη θερινή περίοδο. Θα αντικατασταθεί από το «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» καθώς το «ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» δεν είναι ακόμα έτοιμο.
6. Το «SUPERFAST 12», δρομολογείται στη γραμμή Πειραιάς –Δωδεκάνησα.
7. Ετοιμάζεται για πώληση το «BLUE STAR 1». Φήμες το θέλουν να φεύγει από το φθινόπωρο για λογαριασμό της CORSICA AND SARDINIA FERRIES.

Έκπτωτη η ΝΕΛ από τις άγονες

1. Γραμμή Λαύριο –Άγιο Ευστράτιο –Λήμνο –Καβάλα: «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ». Το πλοίο βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει σύντομα τα δρομολόγια του.
2. Γραμμή Ενδοκυκλαδικά:
• To πλοίο «AQUA SPIRIT» κάνει δρομολόγια
• Το πλοίο «AQUA JEWEL» παραμένει δεμένο με βλάβη. Τη γραμμή την πήρε η HELLENIC SEAWAYS με το «ΑΡΤΕΜΙΣ».

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter