Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αναθερμαίνεται η σχέση Dover- Calais

Port of Dover 8

Σε αναθέρμανση σχέσεων- κινήσεων φαίνεται ότι οδηγούνται τα δύο κομβικά και ιστορικής σημασίας για τη σύνδεση της Βρετανίας με την Ευρώπη λιμάνια του Ντόβερ στην Βρετανία και του Καλαί στη Γαλλία ενόψει του πολυσυζητημένου Brexit. Τα σενάρια που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για την αναθέρμανση της «σχέσης» έχει να κάνει σε ένα μεγάλο βαθμό με την αυξημένη δυνατότητα ελέγχων της πρόσβασης προς τη Βρετανία που δεν φαίνεται ότι χαροποιεί ιδιαίτερα τον τομέα των μεταφορών και των logistics γενικότερα καθώς διαφαίνεται ότι θα υπάρξει, παρά την σύγχρονη τεχνολογία, γραφειοκρατική αναζωογόνηση αλλά και χρονικές καθυστερήσεις σε ελέγχους που έτειναν να ελαχιστοποιηθούν ελέω «γιουροτούνελ».

Να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία της αύξησης των προσφυγικών ροών στην ευρωπαϊκή ένωση το λιμάνι του Καλαί είχε λειτουργήσει ως ένα ισχυρό ανάχωμα σε αυτές με κατεύθυνση την Βρετανία γεγονός που είχε οδηγήσει τις Γαλλικές αρχές να λάβουν σοβαρά μέτρα ασφαλείας γύρω από το Γαλλικό λιμάνι όπου είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 4000 πρόσφυγες-μετανάστες.

Στο επιχειρησιακό-επιχειρηματικό τοπίο, και πάντα ελέω της απόφασης για Brexit το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία έντονη κινητικότητα και από τις δύο πλευρές με συνάψεις συμφωνιών συνεργασίας που «πατούν» τόσο στη πλατφόρμα των συνδυασμένων μεταφορών όσο και σε εκείνη των logistics που δομικά θα υποστούν αλλαγές όταν και αν συντελεστεί η ολοσχερής αποκοπή της Βρετανίας από την ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και άλλα λιμάνια της Β. Θάλασσας με Βρετανικά λιμάνια καθώς έχει ξεκινήσει ένας κύκλος διερευνητικών επαφών προς διαπίστωση προθέσεων και πεδίων που εκτιμάται από εμπειρογνώμονες ότι θα επηρεάσει το γενικότερο σύστημα των λιμενικών διασυνδέσεων και των επεκτάσεων των γραμμών για in transit φορτία με προορισμό τις αντίπερα ακτές του ατλαντικού.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter